Ako píše britský bulvárny portál The Sun, väčšina popredných reťazcov už ponúka aj zdravšie jedlá, ktoré neobsahujú obrovské množstvá kalórií. Pri objednávaní sa oplatí zvážiť kalórie aj zdravotnú nezávadnosť jednotlivých ingrediencií, navrhuje britská dietologička Sarah Schenkerová. Toto sú podľa nej najhoršie a najzdravšie výbery zo známych reštaurácií:
McDonald's
Máme štastie! Hamburger, ktorý Sarah považuje za najhorší pre zdravie, v slovenských pobočkách McDonald's nenájdeme. Naopak, najzdravšie jedlo má byť Filet-O-Fish, ktorý obsahuje 319 kalórií a 2,3 g nasýtených tukov.
KFC
V americkej sieti KFC sa treba vyhnúť Zinger hamburgeru a zrejme ako by ste čakali, najzdravšie jedlo je šalát z kuracieho filé. Nejde však len o menší počet kalórií (780 v burgeri, 370 v šaláte), ale obsah vlákniny je v šaláte oveľa vyšší. „Vláknina je nevyhnutná pre črevá, pomáha pri chudnutí a znižuje riziko chorôb,“ povedala Sarah.
Indická kuchyňa
V indických reštauráciách by sme sa mali vyhnúť kuraciemu tikka masala. Najzdravším výberom sú podľa dietologičky krevety saag. Každá reštaurácia pripravuje jedlá inak, no niektoré jedlá, vrátane tikka masala obsahujú viac smotany a ghee masla, pričom je v nich málo zeleniny, v niektorých prípadoch žiadna.
„Saag z kráľovských kreviet je dobrou voľbou, pretože obsahuje nízkokalorický proteín, veľa vitamínov A a C, veľa vápnika a železa. Dajte si ho s celozrnným chapati, ktoré má nižší obsah tuku a vyšší obsah vlákniny ako naan alebo paratha,“ radí Sarah.
Čínska kuchyňa
Čo sa týka čínskej kuchyne, najškodlivejším jedlom je podľa Sarah bravčové mäso v sladkokyslej omáčke. Najhoršou zložkou je 22 gramov cukru, čo je výnimočne veľa. V takýchto jedlách často chýba zelenina, pokiaľ si ju zákazník nevypýta. Sarah opäť odporučila jedlo s krevetami, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, ale menej kalórií. V kombinácii so zeleninovou vyprážanou ryžou zaistí obsah vitamínov.