Kulinárske umenie šikovného sympaťáka však spoznala aj kráľovná Alžbeta II., princ Charles aj veľké zahraničné hviezdy - napríklad aj americká speváčka Jennifer Lopez, pre ktorú varil v hoteli v írskom Dubline. Dnes ponúka recept na vajíčka Benedikt, ktoré sú obľúbenou súčasťou raňajkového menu.
Postup
Vajcia:
Pripravíme si stratené vajíčka - vyklepneme ich do fólie potretej olejom a zaviažeme ako batôžtek. Vložíme do vriacej vody. Po rozstrihnutí fólie stačí vajíčko prerezať a žĺtok sa krásne roztečie.
Holandská omáčka:
Maslo roztopíme tak, aby malo 100 °C. Žĺtka vyšľaháme metličkou, pridáme vodu a citrónovú šťavu a stále miešame. Potom po lyžiciach začneme pridávať maslo. Stále šľaháme, potrebujeme hustejšiu konzistenciu. Na záver ochutíme soľou a korením.
Špenát: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a maslo. Pridáme na tenučko nakrájané strúčiky cesnaku. Pražíme krátko, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Špenát prepláchneme pod studenou vodou, pridáme na panvicu a poriadne premiešame a obaľujeme horúcim maslom asi 1 minútu. Na záver osolíme, okoreníme, prípadne nastrúhame trochu muškátového orecha.
Šunka: Na olivovom oleji opražíme šunku z oboch strán dochrumkava.
Toast: Na suchej panvici opečieme toasty z oboch strán dozlata.
Servírovanie: Na toast položíme šunku, potom špenát, vajíčko a nakoniec polejeme holandskou omáčkou. Môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo chrumkavou cibuľkou.
Potrebujeme:
- toast, šunku, špenát a vajcia
Na omáčku:
- 150 gramov
masla
- 2 veľké žĺtka
- 1 PL vody
- 2 PL citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Na špenát:
- 300 g čerstvého baby špenátu
- 50 g masla
- 10 g cesnaku
- olej, soľ a korenie, muškátový orech