Hoci v supermarketoch ich dostanete počas celého roka, najlepšie sú v tomto období, ideálne z vlastnej záhradky alebo trhoviska.
Paradajky sa dajú v kuchyni využiť storakým spôsobom a my sme pre vás vybrali trojicu receptov, ktoré prekvapia kombináciou surovín.
Grilované paradajky býčie srdce s čili papričkami, cesnakom a so zázvorom
Otvoriť galériu
Grilované paradajky býčie srdce s čili papričkami, cesnakom a so zázvorom
Zdroj: JONATHAN LOVEKIN
Potrebujeme:
- 75 ml olivového oleja
- 3-4 mierne ostré červené čili papričky, nakrájané na ½ cm kolieska
- 8 strúčikov cesnaku, nakrájaných na tenké plátky
- 4 cm kúsok zázvoru, nakrájaný na tenké plátky
- 20 g stoniek koriandru, nakrájaných na 4 cm kúsky plus 5 g lístkov koriandru na ozdobu
- 1 kg paradajok býčie srdce, nakrájaných naprieč na 1 cm kolieska
- 1 ½ lyžičky semienok čiernej horčice, mierne opražených
- vločkovú morskú soľ a čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejte na najvyššiu teplotu grilu.
- Do hlbokej panvice nalejte olej a rozohrejte ho na strednom až silnom ohni. Pridajte čili papričky, cesnak a zázvor a opatrne ich opekajte 5 minút, dokým cesnak nezačne mierne hnednúť, občas zamiešajte. Pridajte stonky koriandru a pokračujte v zahrievaní 2-3 minúty. Cesnak by mal byť svetlo zlatohnedý a čili papričky by mali začať voňať. Dierkovanou lopatkou (aby ste uchovali v panvici olej) preneste aromatické prísady na tanier a odložte.
- Plátky paradajok rozložte na plech s rozmermi 30x40 cm tak, aby sa neprekrývali, potrite 2 lyžicami ochuteného oleja, posypte 1 ½ lyžičky vločkovej soli a dôkladne okoreňte. Plech s paradajkami umiestnite asi 5 cm pod gril a paradajky grilujte 10-12 minút, dokým nezačnú hnednúť. Vyberte ich z rúry, pokvapkajte zvyšným ochuteným olejom, posypte aromatickými prísadami a nechajte 10 minút odležať.
- Paradajky podávajte priamo z plechu alebo rozložte na veľký tanier tak, aby sa mierne prekrývali. Posypte ich lístkami koriandru a semienkami horčice a pokvapkajte zvyšným olejom a šťavou z plechu.