Bratislavský samosprávy kraj (BSK) modernizuje dielne pre cukrárov, pekárov či mäsiarov, na Harmincovej ulici v Dúbravke rekonštruuje Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP) pre oblasť potravinárstva.
Ide o pracovisko Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici. Stavebné práce boli ukončené, prebieha verejné obstarávanie na vybavenie priestorov. Ukončenie projektu je naplánované na leto 2023.
"
Dopyt po absolventoch stredných odborných škôl je veľmi veľký. Preto stredné školy premieňame na modernejšie prostredie porovnateľné s praxou. Práve na podporu odborného vzdelávania a lepšieho prepojenia praktického vyučovania s reálnym pracovným prostredím slúžia COVP," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.
Na Harmincovej ulici kraj komplexne zrekonštruoval štyri podlažia budovy. Stavebnými prácami sa zároveň vybudovali dve prevádzky v novom koncepte pekár/cukrár a mäsovýroba, ktoré tak majú svoje oddelené výrobné priestory so zázemím i skladmi.
Samotné stavebné práce už boli ukončené, na jeseň je naplánovaná kolaudácia. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na nákup materiálno-technického vybavenia. Ukončenie projektu predpokladá kraj v lete 2023.
Projekt je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) 2014 – 2020.
Zo strany riadiaceho orgánu bola na rekonštrukčné práce schválená suma 2,4 milióna eur, na nákup materiálno-technického vybavenia približne 1,1 milióna eur.
COVP sa podľa kraja ukázali ako nevyhnutná súčasť siete stredných odborných škôl. Väčšiemu počtu žiakov umožnia absolvovať prax v prostredí porovnateľnom so súkromným sektorom a s možnosťou ich následného zapojenia do vyučovania priamo u zamestnávateľa. Moderné priestory prispejú zároveň aj k rozvoju pedagógov.