Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vondráčková získala za vychýrené uhorky aj ocenenie: Zavárajte podľa speváckej legendy

Vondráčková získala za vychýrené uhorky aj ocenenie: Zavárajte podľa speváckej legendy

Zdroj: František Jirásek

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Do voza aj do koča! Taká je speváčka Helena Vondráčková (75).

Legenda československej popmusic je známa tým, že zavára vychýrené uhorky, za ktoré dostala v minulosti dokonca aj ocenenie časopisu Receptář - Najlepšia sterilizovaná uhorka v súťaži drobných amatérov. Keďže je tento víťazný recept rodinným tajomstvom, pre Nový Čas Nedeľa poskytla bežný recept, ktorý zvládne každý. Aj keď možno zostane bez ocenenia. :)

Postup:

Potrebujeme:

Na 10 kg uhoriek (21 ks 0,7 l pohárov)

  • 10 kg menších uhoriek „nakladačiek“ (5 - 10 cm)
  • 3 ks (100 g) nakladača
  • 1,5 l kvasného liehového octu
  • 3 menšie šálky kryštálového cukru (450 g), prípadne aj viac, podľa chuti
  • 6 l vody

Na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky - podľa chuti

Postup

Najprv si pripravíme nálev. Do vody pridáme všetky ostatné suroviny a necháme povariť 5 minút. Nálev necháme vychladnúť. Uhorky dôkladne umyjeme, stopky odstránime. Do čistého pohára ukladáme uhorky, najlepšie na stojato. Medzi uhorky pridáme podľa chuti kôpor, cibuľu, mrkvu, cesnak, feferónky. Do pohárov s uhorkami pomaly nalievame nálev, ktorý by mal siahať 5-10 mm pod okraj. Uhorky by mali byť ponorené a nepretŕčať. Vodu v hrnci necháme priviesť do varu, potom povaríme poháre s uhorkami 2-3 minúty a ihneď vyberáme. Preložíme ich dnom hore na podložku. Prikryjeme utierkou alebo aj dekou. Necháme úplne vychladnúť.

Autor: © Nový Čas, red

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace