Legenda československej popmusic je známa tým, že zavára vychýrené uhorky, za ktoré dostala v minulosti dokonca aj ocenenie časopisu Receptář - Najlepšia sterilizovaná uhorka v súťaži drobných amatérov. Keďže je tento víťazný recept rodinným tajomstvom, pre Nový Čas Nedeľa poskytla bežný recept, ktorý zvládne každý. Aj keď možno zostane bez ocenenia. :)
Postup:
Potrebujeme:
Na 10 kg uhoriek (21 ks 0,7 l pohárov)
- 10 kg menších uhoriek „nakladačiek“ (5 - 10 cm)
- 3 ks (100 g) nakladača
- 1,5 l kvasného liehového octu
- 3 menšie šálky kryštálového cukru (450 g), prípadne aj viac, podľa chuti
- 6 l vody
Na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky - podľa chuti
Postup
Najprv si pripravíme nálev. Do vody pridáme všetky ostatné suroviny a necháme povariť 5 minút. Nálev necháme vychladnúť. Uhorky dôkladne umyjeme, stopky odstránime. Do čistého pohára ukladáme uhorky, najlepšie na stojato. Medzi uhorky pridáme podľa chuti kôpor, cibuľu, mrkvu, cesnak, feferónky. Do pohárov s uhorkami pomaly nalievame nálev, ktorý by mal siahať 5-10 mm pod okraj. Uhorky by mali byť ponorené a nepretŕčať. Vodu v hrnci necháme priviesť do varu, potom povaríme poháre s uhorkami 2-3 minúty a ihneď vyberáme. Preložíme ich dnom hore na podložku. Prikryjeme utierkou alebo aj dekou. Necháme úplne vychladnúť.