Mišpuľa (lat. Mespilus germanica)
Väčšinou je mišpuľa ker, ale môžete ju „stretnúť“ tiež v podobe nízkeho stromčeka. Táto listnatá opadavá drevina dorastá zhruba do výšky 5 až 7 metrov. Na jej pestovanie vyberte teplé a chránené miesto s výživnou pôdou. Okrem plodov vás poteší zjari krásnymi kvetmi. Jej plody majú zaujímavý tvar, sú chlpaté a predstavujú dobrý zdroj vlákniny. Hoci je manipulácia s mišpuľami náročnejšia, pripravíte z nich chutný lekvár. Zber by mal prebehnúť až po prvých mrazoch. Konzumovať ich možno aj v prípadne problémov so zápchou či s obličkovými kameňmi, keďže majú močopudné účinky a podporujú trávenie.
Oskoruša alebo jarabina oskorušová (lat. Sorbus domestica)
Tento zaujímavý ovocný strom patrí medzi vzácnosti. Stromček si môžete zadovážiť v ovocnej škôlke, bude krásnym solitérom vo vašej záhrade s výškou až 15 metrov. Na prvé plody si však treba počkať nejakú dobu, oskoruša rodí až po desiatom roku. Jej miesto vyberajte dôkladne, dožíva sa aj niekoľko stoviek rokov, preto ju vysádzate hlavne pre ďalšie generácie. Plody oskoruše vyzerajú ako malé hrušky alebo jablká a zbierať ich možno začiatkom jesene. Toto ovocie obsahuje 14 až 17 percent fruktózy a glukózy, môžu ho konzumovať aj diabetici. Zbierať ich treba až po zhnednutí, keď prejdú prvými mrazmi. Pripraviť ich môžete na mnoho spôsobov od tradičného lekváru či mrazenia, vyskúšajte z oskoruší pripraviť čaj alebo likér. Chutným riešením je plody vysušiť alebo vypáliť na pálenku.