Potrebujeme:
Na cesto:
- 30 g droždia
- 60 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- soľ
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- 100 g masla
- 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
- cca 50 g masla na potretie buchiet
Na náplň:
- 300 g slivkového lekváru
- 20 ml rumu
- štipku mletej škorice
Postup:
Z droždia, lyžičky cukru a 100 ml vlažného mlieka pripravte kvások a nechajte v teple cca 10 minút nabobtnať. Múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, vlažné mlieko a vykysnutý kvások zľahka vypracujte. Pridajte rozpustené maslo a citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto. Nechajte na teplom mieste vykysnúť cca 40 minút.
Slivkový lekvár rozmiešajte s rumom a škoricou.
Vykysnuté cesto zľahka prepracujte a rozvaľkajte na hrúbku cca 1 cm. Rozkrájajte na kúsky a lyžičkou naplňte.
Cesto obaľte okolo náplne a poukladajte na plech spojom dole a potrite maslom zo všetkých strán. Nechajte znova asi 15 minút kysnúť na teplom mieste. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180° C asi 25 - 30 minút do zlatista. Po upečení nechajte krátko vychladanúť na plechu a potom ich vyklopte na mriežku.
Hotovo - dobrú chuť!