Vedci zistili, že obľúbené jedlá a nápoje ľudí ovplyvňujú ich gény. DNA dokonca pomáha určiť váš preferovaný nápoj, či už je to pohár vína alebo pohárik tvrdého.
Ako už je dávno známe domácnosť a prostredie, v ktorom vyrastáme má veľký vplyv na naše chute. Teraz sa ale ukázalo, že z väčšej časti za to môžu naše gény.
Autor štúdie profesor Jim Wilson z Edinburgh University povedal pre portál The Sun, že niektorí ľudia sa jednoznačne narodili s génmi, vďaka ktorým budú mať radi alkohol. Ďalej tvrdí, že existujú aj gény, vďaka ktorým uprednostňujeme špecifické druhy nápojov pred ostatnými. Profesor taktiež dodal, že je kategória vecí, ako sú olivy a alkohol, ktoré deti zvyčajne nemajú radi. Avšak mnohí z nich si tieto veci v dospelosti obľúbia.
Štúdia publikovaná v časopise Nature Communications požiadala 161 625 Britov, aby ohodnotili 139 rôznych potravín. Odborníci následne zoskupili tých s rovnakými preferenciami a zisťovali, či majú podobnú genetiku. Gény a chute spojili do troch jasných kategórií. Pričom v jednej sú ľudia, ktorí majú genetický predpoklad viac fajčiť a v druhej zas nadmerne piť.