Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2022 05:00 | Správy | Domáce správy

Lekári a záchranári prehovorili: Prečo in nestačí len zvýšenie platov! Súčasné problémy to nerieši

Nárast mesačného platu o 16 %, čo je asi 556 € nevyrieši problémy slovenských nemocníc. Tak znie stanovisko zástupcov lekárov, ktorí rokovali na Úrade vlády o úprave svojich miezd. Šéf odborárov Peter Visolajský dodáva, že ich požiadavky stoja na oveľa vážnejších problémoch, ktoré politici zúžili len na platové ohodnotenie.

Lengvarský s Matovičom v piatok ohlásili, že lekárom narastú platy približne o 556 €, čím sa dostanú zhruba na 4-tisíc eur. Zdvihnutie miezd čaká aj na záchranárov, ktorým budú zohľadňovať roky praxe. Priemerný nárast bude podľa jeho slov predstavovať 295 eur, čo predstavuje medziročne 23-percentný nárast. Odborári na čele s Visolajským však upozorňujú, že ani po desiatich mesiacoch lekári nedostali odpovede od vlády na to, ako chce vyriešiť súčasné problémy a požiadavky v slovenských nemocniciach a zdravotníctve.

Tvrdí, že inú možnosť, ako podať hromadné výpovede, lekári nemajú. „Chcem vyzvať všetkých lekárov v slovenských nemocniciach, aby sa pridali k tlaku na vládu svojou výpoveďou, lebo inú cestu nemáme,“ uviedol. Ochotu podať výpovede podľa neho deklarovalo približne 3500 lekárov. Prekáža im najmä nezvládnuté financovanie nemocníc či zavedenie systému DRG, ktoré vraj Slovensko nemá ako jediná krajina v Európe. Zástupcovia zdravotníkov a lekárov sa pýtajú aj na zabezpečenie personálnej situácie na oddeleniach v nemocniciach, podporu lekárskych fakúlt či reformu vzdelávania mladých lekárov na Slovensku.

Nevládne spokojnosť

Nadšení nie sú ani záchranári. Šéf komory František Majerský hovorí, že pozitívne vníma odstupňovanie platov podľa dĺžky praxe. Návrh ministerstiev sa však nepribližuje k tomu, čo požadovali. „Návrh komory bol koeficient 1,40 a pre záchranára špecialistu 1,60. Podľa predstaveného návrhu sa k nemu nepribližuje ani záchranár špecialista. Rozdiel medzi záchranárom a záchranárom špecialistom je tak minimálny, že nebude zo strany záchranárov záujem o ďalšie štúdium,“ hovorí Majerský.

Ďalším veľkým problémom je, že pre mladých záchranárov do 8 rokov praxe tam nie je žiadna motivácia zostať na Slovensku. „Cieľom malo byť zastabilizovať a zabrániť ďalšiemu odlivu záchranárov,“ dodal s tým, že problémom je nefunkčný systém ako neindikované výjazdy a predlžujúci sa dojazdový čas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, TASR, pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo