Máte aj vy netradičnú záľubu, v ktorej dosahujete úspechy? Napíšte nám na mail tip@novycas.sk alebo whatsapp 0918 620 001!
Ľuboš Dobrota ml. (30) z Banskej Bystrice, ktorý pracuje ako vodič sanitky, sa stal v Poľsku majstrom sveta v ryžovaní zlata na čínskej panvici. Zlatinky našiel najrýchlejšie spomedzi 170 ďalších súťažiacich z rôznych krajín. Zlatokopectvu sa pritom venuje už od 6 rokov, keď ho do jeho tajov zaučil otec.
V poľskom meste Zlotoryja sa konali majstrovstvá sveta v ryžovaní zlata, na ktorých sa zúčastnilo 400 súťažiacich z 20 krajín. Slovenskej výprave sa tam mimoriadne darilo! V ryžovaní klasickou panvicou zahviezdil Banskobystričan Ľuboš Dobrota ml. „Dúfal som, že sa mi bude dariť. Išiel som však do toho s chladnou hlavou,“ povedal Ľuboš, ktorý napokon získal titul.
„Na začiatku všetci dostali vedro plné piesku, kde už bolo nachystaných 5 až 12 zlatiniek. Dopredu však nikto nevedel, koľko ich vo vedre reálne má. Museli tak nájsť všetky pomocou vody a panvice,“ priblížil nám priebeh súťaže úspešný Banskobystričan. Za chýbajúce zlatinky sa dávali trestné body. K úspechu je podľa neho potrebné najmä šťastie, tréning a skúsenosti.
„Ja sa zúčastňujem na súťažiach pravidelne už od svojich šiestich rokov, takže sú to roky praxe. Navyše je potrebná aj trpezlivosť, dobré oči a cit v rukách,“ ozrejmuje zlatokop, ktorý našiel na majstrovstvách všetky zlatinky a mal najlepší čas 3 min. 26 sekúnd. Úspech našich reprezentantov zdôraznilo víťazstvo Jonáša Jakuša v kategórii juniorov a Janky Kufferovej medzi ženami.
Pravidelne víťazí
Ľuboš je na medzinárodných súťažiach ostrieľaným harcovníkom. Naposledy sa stal vlani v rovnakej kategórii tretím na majstrovstvách Európy a v inom type panvice bol európskym šampiónom.
„Každá súťaž je iný materiál, iný piesok, iné zlato, tak je dobré si to predtým nacvičiť. Občas trénujem aj v našich riekach. Zlatokopectvu sa venujem odmalička, zaúčal ma ocino, ktorý ryžuje už od roku 1985,“ prezradil Dobrota ml., ktorý berie zlatokopectvo ako skvelý reset hlavy popri náročnej práci.