Je to tu! Burčiaková sezóna sa začala, takže už môžete plnými dúškami vychutnávať tento výnimočný slovenský produkt. Čiastočne prekvasený hroznový mušt je fenoménom strednej Európy, len u nás sa ho vyrobí okolo 300-tisíc litrov ročne. Ako by mal vyzerať? A aké účinky na naše zdravie má?
Bez kvasiniek by to nešlo
- K burčiaku neodmysliteľne patria kvasinky. Sú hlavným zdrojom vitamínov a zdraviu prospešných látok ako tiamín, kyselina nikotínová, kyselina pantoténová. Ale pozor na ne! Nekvalitný burčiak vám môže narobiť poriadne problémy. Mužom sa odporúča vypiť najviac pol litra nápoja denne, ženám ešte o dve deci menej.
Čo je zač
- zákon o vinohradníctve ho definuje ako kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na Slovensku
Otvoriť galériu
Burčiak
Zdroj: anc
Kvalitný je, keď...
- má žltozelenú farbu, určite nie hnedú
- hnedé odtiene svedčia o tom, že nie je úplne čerstvý
- má jemnú ovocnú arómu, mali by ste trocha cítiť kvasinky
- nie je veľmi sladký, priemerná cukornatosť sa pohybuje od 20 do 40 g/l
- obsahuje jemný sediment
- príliš veľa sedimentu naznačuje zlé, prípadne žiadne odkalenie muštu
Čo obsahuje
- vitamíny skupiny B - majú priaznivé účinky na tráviacu sústavu a pokožku
- železo - jeho nedostatok môže spôsobiť málokrvnosť
- zinok - zlepšuje kvalitu pokožky, nechtov a vlasov
Skladovanie
- nádobu s burčiakom nezatvárajte, lebo pri kvasení sa produkuje oxid uhličitý, ktorý zväčšuje objem
- spotrebujte ho hneď v deň kúpy, alebo ho odložte do chladničky, no vrchnák nezaťahujte
- skladujte ho na tmavom a chladnom mieste a vypite ho do 24 hodín
Pozor! - Príliš priehľadný burčiak môže naznačovať, že ho riedili vodou.