Neznamená to však, že by si Riško (12) a Izabelka (6) nepomaškrtili na sladkom koláčiku. Ich mamina však aj túto dobrotu pripravuje len z tých najzdravších ingrediencií.
Potrebujeme:
cesto:
- 130 g žitnej celozrnej múky
- 260 g pšeničnej celozrnej múky
- 250 g trstinového cukru
- 3/4 hrnčeka hroznového oleja
- 3 vajíčka
- 700 g nastrúhanej cukety
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 prášok do pečiva z vínneho kameňa
- 2-3 lyžice kakaa
- 1 vanilkový lusk (prípadne vanilkový prášok)
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého kardamómu
- 1/2 lyžičky mletého muškátoveho oriešku
- nastrúhanú kôru z jedného bio citrónu
- 2 lyžice chia semienok (môžete vynechať)
poleva:
- 60 ml kokosového tuku
- 170 ml javorového sirupu
- 53 g kakaového prášku
Postup:
Umytú cuketu celú nastrúhame a tento krát sa nemusíme zbavovať ani vody, ktorú pustí. Pridáme chia semienka, hroznový olej, vajíčka, citrónovu kôru a zmes poriadne vymiešame. V druhej mise zmiešame obe múky, cukor, jedlú sódu, prášok do pečiva a všetky dochucovadlá. Premiešame a pridáme do cuketovej zmesi.
Všetko spolu spojíme a môžeme vyliať na vystlaný veľký plech na pečenie, ktorý zľahka polejeme troškou oleja, rozotrieme a tak dáme papier. Pečieme na 180 stupňov v teplovzdušnej rúre zhruba 20-25 minút. Či je koláč hotový vyskúšame pomocou dreveného špáradla, ktoré by po zapichnutí do stredu perníka, malo ostať suché. Korpus možeme potrieť džemom, poliať domácou čoko polevou a ovocím.
Dobrú chuť!