Úplná klasika sú zemiakové, no placky možno pripraviť aj z mnohých iných druhov zeleniny a ďalších surovín. My pre vás tentoraz máme dva úplne rozdielne recepty - v jednom hrá hlavnú úlohu cuketa, ten druhý ocenia všetci maškrtníci.
Krupicové placky s mangom a bielou čokoládou
9 porcií
Potrebujeme:
Placky
- 800 ml mlieka (3,5 %)
- 30 g kryštálového cukru
- 250 g krupice
- 60 g masla
- 100 g bielej čokolády
- kôru z 1 citróna
- 30 g mrazom sušeného manga
- 40 ml slnečnicového oleja
- čerstvý rozmarín
Mangový šalát
- 2 mangá
- šťavu z ½ citróna
- 30 g medu
- čerstvý rozmarín
Poleva
- 100 g bielej čokolády
- 60 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa
Postup:
Placky
- Z mlieka, cukru a krupice uvaríme hustú kašu. Kým je horúca, primiešame maslo, čokoládu a citrónovú kôru. Dochutíme najemno rozmrveným mrazom sušeným mangom.
- Krupicovú zmes rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Mangový šalát
- Očistené mango nakrájame na malé kocky, ochutíme citrónovou šťavou, medom, nasekanými lístkami rozmarínu a necháme marinovať.
Poleva
- Nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou a vmiešame nátierku. Stuhnutú kašu prekrojíme nožom namočeným do horúcej vody na deväť kúskov. Opekáme ich na rozohriatej panvici s olejom a vetvičkou rozmarínu dozlatista.
Servírovanie
- Ešte teplé placky servírujeme preliate polevou a mangovým šalátom dozdobené vetvičkou rozmarínu.