Úplná klasika sú zemiakové, no placky možno pripraviť aj z mnohých iných druhov zeleniny a ďalších surovín. My pre vás tentoraz máme dva úplne rozdielne recepty - v jednom hrá hlavnú úlohu cuketa, ten druhý ocenia všetci maškrtníci.
Bylinkovo-zeleninové placky
4 porcie
Potrebujeme:
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- 1 menšiu cuketu
- 2 vajíčka
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice strúhanky
- 1 hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlenová vňať, oregano, tymián, bazalka)
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- 1 hrsť listových šalátov
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- citrónovú šťavu
- 2 mozzarelly
Postup:
- Očistenú koreňovú zeleninu spolu s cuketou nastrúhame na jemnom strúhadle. Ak pustí zelenina príliš veľa šťavy, vyžmýkame ju rukami. Potom k nej pridáme vajíčka, hladkú múku, strúhanku, nasekané bylinky a prelisovaný strúčik cesnaku. Ochutíme soľou, korením a necháme chvíľu postáť.
- Naberieme 1 lyžicu cesta, položíme na panvicu s rozpáleným olivovým olejom a vytvarujeme tenkú placku. Opekáme ich na miernom ohni z oboch strán do zlatohneda. Potom preložíme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Umytý a osušený šalát ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a pár kvapkami olivového oleja. Mozzarellu nakrájame na tenšie plátky.
Servírovanie
- Na tanier naservírujeme placky a jemne ich osolíme. Položíme na ne plátky mozzarelly. Listový šalát podávame v samostatnej miske alebo na tanieriku spolu s plackami.
Otvoriť galériu
Bylinkovo-zeleninové placky
Zdroj: lidl