4. Makrela
„Makrela je vynikajúcim zdrojom esenciálnych mastných kyselín omega-3. Telo si ich nedokáže vytvoriť, preto ich musíme získať prostredníctvom stravy,“ hovorí odborníčka. "Každá bunka v našom tele potrebuje esenciálne mastné kyseliny pre správnu štruktúru a funkciu. Podporujú zdravú nervovú aktivitu, pomáhajú produkovať hormóny a zohrávajú úlohu pri zápaloch. Aj to robí z makrely superpotravinu.
5. Kapusta
"Druhy zeleniny ako kapusta, kel a brokolica zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii rakoviny,“ prezrádza nutričná špecialistka s tým, že táto zelenina obsahuje aj fytochemikálie známe ako izotiokyanáty. "Tieto menia spôsob, akým sa hormón estrogén metabolizuje alebo rozkladá v tele, čo zase môže znížiť riziko vzniku rakoviny alebo rakoviny súvisiacej s estrogénom, ako je rakovina prsníka a vaječníkov."