Profesor rímskej univerzity La Sapienza a minuloročný laureát Nobelovej ceny za fyziku Parisi zdieľal na sociálnych sieťach návod, ako ušetriť energiu pri varení cestovín.
Tvrdí, že v momente, keď voda dosiahne bod varu a ponoria sa do nej cestoviny, znižuje plyn na minimum. Podľa vedca však možno platňu aj úplne vypnúť. Dôležité je prikryť hrniec pokrievkou. Obvyklý spôsob varenia cestovín v Taliansku pritom nepočíta s pokrievkou na hrnci, keď sú v ňom cestoviny.
Takzvané "pasívne varenie" cestovín mnoho ľudí vrátane kuchárov odmieta. Podľa známeho kuchára Antonella Colonny, ktorý varil pre taliansku futbalovú reprezentáciu aj pre úrad vlády, hrozí, že týmto spôsobom budú cestoviny gumené a nie al dente, ako velia zásady talianskej kuchyne.
"Dobre si pamätám, čo sa dialo, keď sa plynová bomba vypla práve pri varení špagiet. Keď sa to stalo, tak to bolo zlé, lebo sa pokazila konzistencia výrobku,"povedal kuchár denníka La Repubblica.
Podobné odporúčanie ako Parisi, nedávno zverejnilo aj združenie talianskych výrobcov cestovín Pastai Italiani. Taktiež odporúča použiť na 100 gramov cestovín len 700 mililitrov vody namiesto zaužívaného litra. Ak by sa týmito odporúčaniami Taliani riadili, tak by za rok v priemere každý ušetril 44,6 kilowatthodiny energie a 69 litrov vody.