Nečudo, že ju milujú kuchári, ale najmä stravníci. My vám ponúkame z hokkaida dva recepty, ktoré už ani nemôžu byť odlišnejšie.
Strúhaný tekvicový koláč
Na 12 porcií potrebujeme:
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 1 lyžičku perníkového korenia
- štipku soli
- kôru z ½ pomaranča
- 250 g masla
- 2 žĺtky
Náplň
- 1 tekvicu hokkaido (500 g tekvicového pyré)
- cca 150 ml mlieka (3,5 %)
- 500 g roztierateľného tvarohu
- 4 žĺtky
- 150 g trstinového cukru
- 1 lyžičku perníkového korenia
- 10 g Zlatého klasu
- kôru z ½ pomaranča
Cesto
V robote vymiesime mrveničku zmiešaním všetkých sypkých ingrediencii spolu so studeným maslom. Pridáme žĺtky a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do papiera na pečenie a necháme aspoň hodinu odležať v chladničke.
Náplň
Tekvicu prepolíme, lyžicou vydlabeme vnútro a tekvicu nakrájame na menšie kúsky. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút dozlatista. Potom ju rozmixujeme na pyré, do ktorého podľa potreby prilievame mlieko.
V robote zmiešame tvaroh, žĺtky, cukor a perníkové korenie. Potom primiešame Zlatý klas, 500 g vychladnutého tekvicového pyré a pomarančovú kôru. Náplň odložíme do chladničky. Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice a každú z nich nastrúhame nahrubo. Na dno formy nasypeme polovicu cesta, prstami utlačíme, nalejeme náplň a úhľadne posypeme zvyšným cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.