Dobrota, ktorú pozná celé Slovensko. Medzibrod neďaleko Banskej Bystrice žil Haruľovou show, pričom išlo o súťaž v pečení tradičnej medzibrodskej pochúťky, ktorou je haruľa, známa aj ako zemiaková baba, či zemiaková placka.
Pravá medzibrodská haruľa
Ingrediencie:
Zemiaky, slaninka, cibuľa, masť, mletá paprika, majoránka, rasca, korenie, soľ a metka
Postup:
- Zemiaky postrúhame na jemno, pridáme lyžičku soli, trochu korenia, rasce, štipku majoránky a metky z Medzibrodu. Suroviny premiešame.
- Zatiaľ rozpražíme slaninu pokrájanú na kocky, cibuľku, pridáme do nej mletú červenú papriku a hneď (aby sa paprika nepripálila, lebo bude horká) vlejeme túto horúcu zmes do zemiakov. Musí to pekne zoškvrčať. Poriadne všetko spolu premiešame.
- Zmes natrieme dobre masťou na tenko vymastený plech a zospodu ho pobúchame, aby sa po ňom zmes pekne rozložila. Rúru zapneme na najvyššiu teplotu a až po vyhriatí do nej vložíme plech. Pečieme do zlatožlta cca 10 – 15 minút. Haruľa musí byť tenká a chrumkavá, a keď ju chytíme do ruky, nesmie sa v ruke ohnúť.