Situácie, keď chutný nápoj či jedlo skončili na našom oblečení, sme všetci zažili veľakrát. Ako a čím ho však vyprať, aby skončilo skoro ako nové? Odborníci z českého spotrebiteľského časopisu dTest sa tentoraz pozreli na pracie gély a porovnali ich účinnosť. Obstáli v odbornom teste?
Gély si tentoraz v laboratóriu museli poradiť s rôznymi druhmi znečistenia oblečenia. Štandardizované škvrny sa testovali vždy pri rovnakom pracom programe - bavlna 40 ºC, v rovnakej práčke a rovnako tvrdej vode. Každým gélom prali rovnakú škvrnu v šiestich pracích pokusoch. Popasovať sa tak museli s mastnotou, čokoládou, blatom, trávou, čajom či kávou.
„Účinnosť prania sme hodnotili špeciálnym prístrojom, takzvaným spektrofotometrom. Ten dokáže omnoho presnejšie než ľudské oko zmerať, ako sa po vypraní znížila intenzita farby škvŕn,“ vysvetlila šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Odborníci sa tiež pozreli na zloženie testovaných výrobkov. To je dôležité najmä pre alergikov a citlivé osoby. „Rozdiely boli také veľké, že hodnotenie pokrýva celú hodnotiacu škálu,“ dodala Hoffmannová.