Zdraželi menučká, situácia je kritická
Peter Franko (66), majiteľ reštaurácie a pubu Koridor, Košice
- Situácia je vážna, ba až kritická. Ceny menučiek sme museli zdvihnúť o euro, na 7 eur a ponukový list jedál a nápojov zatiaľ zhruba o desať percent. Vstupy narástli a ceny energií naozaj poriadne. Tí, čo majú odber do 30-tisíc kilowatthodín ročne, to až tak nepocítia, ale väčšia spotreba má za následok výrazné zvýšenie až o 300 - 400 %. Už pri regulovanom odbere je to o 30 % viac, ale neregulovaný odber znamená v podstate likvidáciu. Nikto nám nijako nepomohol, písal som aj do elektrární, výsledok je horší, ako som čakal... Len za nájom priestorov a elektrinu treba mesačne zaplatiť 5 000 eur. Ako máme teda vôbec prežiť? Štát sa tvári, že rieši aspoň domácnosti, ale gastrosektoru, a myslím to smrteľne vážne, hrozí zatváranie prevádzok. Na trhu chýbajú aj kvalifikovaní pracovníci, čo je ďalší problém. V podstate to len plátame brigádnikmi hlavne z radov študentov. Výhľadovo to však vyzerá veľmi zle.