Soľ nad zlato? Možno tak v rozprávke. Na tanieri vám priveľa soli môže spôsobiť vážne zdravotné problémy a skrátiť váš život. Pridávanie soli do jedla pri stole je podľa novej štúdie spojené s kratšou dĺžkou života a vyšším rizikom skorej smrti.
Štúdia sa zamerala na viac ako 500 000 ľudí vo Veľkej Británii, ktorí v rokoch 2006 až 2010 odpovedali na dotazník o ich zvykoch so soľou a frekvencii pridávania soli do jedla. Výskumníci pokračovali s účastníkmi asi o deväť rokov neskôr a zistili, že čím viac soli ľudia pridali do svojich jedál, tým väčšia bola ich šanca na skorú smrť. Avšak ľudia, ktorí konzumujú vysoké hladiny soli, môžu znížiť toto riziko tým, že budú jesť viac ovocia a zeleniny, uviedla štúdia.
Konzumácia príliš veľkého množstva soli môže zvýšiť krvný tlak, čo zase môže spôsobiť srdcové choroby, mŕtvicu a ochorenie obličiek. Podľa odborníkov je ideálne pre dospelých obmedziť príjem soli na približne jednu čajovú lyžičku soli denne.
Metaanalýza 133 klinicky randomizovaných štúdií o znížení príjmu soli z roku 2020 našla silné dôkazy toho, že zníženie príjmu sodíka v strave znižuje krvný tlak u pacientov s existujúcou hypertenziou a dokonca aj u tých, ktorí ešte neboli ohrození. Viac ako 70 % sodíka, ktorý zjeme, pochádza z toho, čo potravinársky priemysel pridal do produktov zakúpených v obchodoch alebo reštauráciách. Dietológovia preto odporúčajú variť si doma a soľ nahrádzať bylinkami.