„Hrebene sú tu tak dlho, ako dlho sa ľudia starajú o svoje vlasy. Najčastejšie boli vyrobené z dreva, kostí alebo zo slonoviny a často boli zložito a krásne rezbársky i šperkársky ozdobené,“ uviedol historik múzea Filip Glocko s tým, že na našom území využívali na ich výrobu najmä rohy hovädzieho dobytka a baranov.
Najznámejším strediskom tohto remesla bola Radvaň pri Banskej Bystrici, kedysi samostatná obec. „Do roku 1847 počet hrebenárov narástol na 36. V Radvani tak bolo najviac hrebenárskych remeselníkov na Slovensku, pričom jeden urobil za deň 60 obyčajných hrebeňov. Remeslo sa často dedilo z otca na syna. Hrebene sa vyrábali buď ručne, alebo na hrebenárskych strojoch,“ doplnil Glocko a dodal, že koncom 50. rokov minulého storočia hrebenárstvo zaniklo.