Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína s obsahom alkoholu do šiestich percent. Napriek svojmu vysokému obsahu cukru obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. Nie je však vhodný pre diabetikov.
"Obsahuje hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo, zinok a tiamín, ktorý zlepšuje činnosť srdca. Burčiak má taktiež priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť. Kyselina pantoténová v ňom obsiahnutá má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu," priblížila Klinčáková.
Upozornila však, že neplatí pravidlo, čím viac burčiaku človek vypije, tým bude zdravší. "Väčšie množstvo burčiaku môže z dôvodu obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách," dodala.
Kvalitný burčiak možno podľa odborníčky odhaliť podľa vône a chuti. "Má žltkastú farbu iba s jemným kalom. Vôňa je sladká a chutí sladko-kyslo," spresnila s tým, že mierna zakalenosť je spôsobená kvasinkami. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jabĺk. "Stať sa môže aj to, že sa hrozno zle spracovalo," podotkla Klinčáková. Správny burčiak by mal byť podľa nej hustý a mať usadeninu na pohári. V prípade, že je riedky, môže byť riedený vodou.