Je tu dobrá správa pre všetkých milovníkov kávy. Štúdia na viac ako 170 000 dospelých zistila, že tí, ktorí pijú dve až štyri šálky kávy denne – bez ohľadu na pridaný cukor – žijú dlhšie ako tí, ktorí nemajú radi kávu, napísal New York Post.
Analýzu vykonali vedci z dvoch čínskych univerzít. Hlavný autor štúdie, Dr. Tan Liu, uviedol, že štúdia podporuje predchádzajúce pozitívne zistenia zdravotných výhod pitia kávy. „Predchádzajúce štúdie naznačili spojenie medzi konzumáciou kávy a zníženým rizikom úmrtia, ale nerozlišovali medzi kávou konzumovanou s cukrom alebo umelými sladidlami a kávou konzumovanou bez cukru,“ uviedol Liu.
Jeho tím dostal údaje od 171 616 účastníkov britskej biomedicínskej databázy UK Biobank. Vedci zistili, že 55,4 % účastníkov prieskumu pilo kávu bez cukru alebo sladidiel, 14,3 % pilo kávu s cukrom, 6,1 % pilo kávu s umelými sladidlami a 24,2 percenta vôbec nepilo kávu. Počas sledovaného obdobia zomrelo 3 177 účastníkov, z toho 1 725 na rakovinu a 628 na srdcové choroby.
Keď vedci zohľadnili ďalšie aspekty životného štýlu a zdravotných faktorov, ktoré mohli ovplyvniť riziko smrti, zistili, že konzumenti kávy boli z dlhodobého hľadiska na tom lepšie a nezáležalo na tom, či si do kávy pridali cukor alebo nie. Výhody boli najvýznamnejšie v skupine, ktorá pila dve až štyri šálky denne. Riziko predčasnej smrti bolo o 30 % nižšie ako pri tých, ktorí nepili kávu vôbec. Avšak tí, ktorí pili kávu s umelým sladidlom namiesto cukru, nežili výrazne dlhšie ako tí, ktorí vôbec nepili kávu. Vedci sa domnievajú, že v tomto prípade môžu zohrávať úlohu ďalšie zdravotné faktory vrátane vyššieho stupňa obezity a vysokého tlaku v skupine s umelými sladidlami.