Jedna hrsť vlašských orechov denne môže znížiť krvný tlak, znížiť prírastok hmotnosti a následne znížiť riziko cukrovky a srdcových chorôb. Zistili to vedci z University of Minnesota v novej štúdii.
Vedci odhalili zázračné potenciálne výhody orechov po tom, čo viac ako 25 rokov sledovali stravu 3 300 ľudí a vykonali niekoľko zdravotných prehliadok. Vlašské orechy sú jediné orechy, ktoré obsahujú kyselinu omega-3 alfa-linolénovú (ALA), čo podľa vedcov môže vysvetliť ich výhody. Mastná kyselina bola predtým spájaná so zlepšením zdravia srdca.
Predchádzajúci výskum spájal vlašské orechy so znižovaním krvného tlaku a prevenciou cukrovky a srdcových chorôb. Tieto výsledky však ešte musia byť podložené prísnou klinickou skúškou. V štúdii, publikovanej v časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, vedci analyzovali údaje od 3 341 Američanov, ktorí mali približne 45 rokov. Po 20-tich rokoch sa ukázalo, že tí, ktorí jedli vlašské orechy, mali nižší krvný tlak ako tí, ktorí orechy nejedli.
Vedci uviedli, že diastolický krvný tlak bol výrazne nižší u ľudí, ktorí jedli vlašské orechy. Vedci tiež naznačili, že vlašské orechy viedli k nižšiemu prírastku hmotnosti a vyššej kvalite stravy. Tí, ktorí jedli orechy, mali tiež vyššie skóre aktivity ako tí, ktorí ich nejedli. Konzumenti vlašských orechov mali výrazne nižšie hladiny glukózy nalačno, lepší profil rizika srdcových chorôb a kvalitnejšiu stravu.
Vedci uviedli, že vlašské orechy môžu pomôcť srdcu, pretože sú jedinými orechmi, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, čo je spojené s prospešnými vlastnosťami pre srdce. Obsahujú tiež množstvo ďalších živín vrátane bielkovín, vlákniny a horčíka, ktoré môžu tiež podporovať zdravie srdca.