Je to typické slovenské ovocie, ktoré má dlhú sezónu, množstvo vitamínov či minerálnych látok a navyše sa dobre uskladňuje. Ako sa vraví, jedno jablko denne s vami spraví zázraky. Ale prečo ostať iba pri jednom?
Apple pie – jablkový koláčik v panvičke
3 porcie
Potrebujeme:
Cesto
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžičku trstinového cukru
- štipku mletej škorice
- štipku soli
- 225 g masla nakrájaného na kocky a zmrazeného
- 80 ml studenej vody
Jablková náplň
- 800 g jabĺk (cca 4 veľké jablká)
- šťavu z 1 citróna
- 30 g roztopeného masla
- 20 g Zlatého klasu
- 1 lyžičku mletej škorice
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka (vopred uvareného na karamel)
Postup
Cesto
- V miske zo sypkých ingrediencií a studeného masla vypracujeme mrveničku. Potom prilejeme vodu a zľahka zapracujeme do cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odležať v chladničke alebo ho pripravíme deň pred grilovačkou.
Jablková náplň
- Ošúpané jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na drobné kúsky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, pridáme roztopené maslo, Zlatý klas, mletú škoricu a sladené kondenzované mlieko uvarené na karamel a dôkladne premiešame.
- Stuhnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru kruhu. Kruhom vystelieme dno aj boky panvičky. Potom pridáme jablkovú náplň. V strede ďalšieho kruhu vyrežeme hviezdičku, prikryjeme panvičku, spoje dôkladne utesníme, aby náplň počas grilovania neunikala. Prebytočné cesto zrežeme a rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie panvičky. Grilujeme ich na rozpálenom grile pod pokrievkou približne 45 – 60 minút.
Servírovanie
- Jablkové koláčiky podávame posypané práškovým cukrom.