Je to typické slovenské ovocie, ktoré má dlhú sezónu, množstvo vitamínov či minerálnych látok a navyše sa dobre uskladňuje. Ako sa vraví, jedno jablko denne s vami spraví zázraky. Ale prečo ostať iba pri jednom?
Jablkový makovník
10 porcií
Potrebujeme:
Základ
- 5 jabĺk (cca 600 g)
- 1 vanilínový cukor
- 1 škoricový cukor
Korpus
- 3 bielky
- 90 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 70 g hladkej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
- 40 g mletého maku
Krém
- 300 g bielej čokolády
- 500 g šľahačky (40 %)
- 250 g mascarpone
Zdobenie
- 30 g celého maku
Postup:
Základ
- Ošúpané jablká nastrúhame nahrubo. Primiešame ostatné suroviny. Základ navrstvíme na dno papierom vystlanej formy a povrch uhladíme.
Korpus
- Bielky šľaháme na najvyššej rýchlosti a po lyžiciach pridávame cukor. Do hustej svetlej peny opatrne, už len ručne vmiešame žĺtky a ostatné suché suroviny. Cesto úhľadne nanesieme na vrstvu jabĺk a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 – 30 minút. Upečený koláč necháme vo forme najprv pri izbovej teplote vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke.
Krém
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone dotuha. Prilejeme roztopenú čokoládu a rýchlo zašľaháme.
- Stuhnutý koláč vyrežeme z formy a preklopíme na servírovací tanier. Krém navrstvíme pomocou naberačky namočenej do horúcej vody. Na záver posypeme makom.
Otvoriť galériu
Jablkový makovník
Zdroj: lidl