Iba tri pivá
„Tri pivá a nič mi nie je.“
Možno si to myslíte, ale nezabúdajte, že sa na seba pozeráte optikou už pripitého človeka približne s 0,8 promile alkoholu v krvi. Vaše nároky na seba samého sú nižšie a to, čo sa vám zdá absolútne v pohode, môže byť pre triezveho pozorovateľa jasným znakom opitosti.
Pozor! Po troch pivách je pravdepodobnosť nehody až päťnásobná.
Rizikové potraviny
„Aj z potravín sa dá nafúkať.“
Toto veru nie je mýtus, aj keď nafúkate z vecí, ktoré by ste asi nepovažovali za rizikové. Podľa testu, ktorý vykonala Asociácia spotrebiteľov Slovenska v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR a Políciou SR, vám Vinea, Radler a dokonca ani džúsy či kompóty nevyrobia žiadne problémy. Nafúkate bezprostredne po zjedení tyčinky Margot. Nafúkať môžete aj bezprostredne po použití ústnej vody (napr. Listerine) alebo po niektorých liečivách.
Opakovaná skúška
Keď nafúkate a ste si istí, že ste nepili alkohol, je tu riešenie. Podľa zákona môže šofér pri zistení alkoholu v dychu požiadať políciu o opakovanie skúšky po 15 minútach. V spomínanom teste potravín už po tomto čase žiadna osoba nemala v dychu zistený alkohol.
Alkoholtester
Ak si chcete byť stopercentne istí, kúpte si alkoholtester. Odporúčame radšej investovať do kvalitného Drägera. Lacné čínske zariadenia z ebayu nemusia byť dostatočne citlivé.
Zostatkový alkohol
Je veľmi nebezpečný. Dávajte si pozor najmä pri miešaní ľahkého a tvrdého alkoholu. Po poriadnej oslave radšej ďalší deň vôbec nejazdite.