Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2014 00:00 | Správy | Domáce správy

Detaily listu Vasiľa Biľaka († 96): Týmito slovami pozýval Sovietov v roku 1968

Požiadal o pomoc a aj sa jej dočkal! Podpis zosnulého Vasiľa Biľaka († 96) sa objavil na pozývacom liste Brežnevovi. 

Ako jediný z partie dožil v pokoji. Bývalý vysoký funkcionár KSČ Vasiľ Biľak prišiel už pred desaťročiami o všetkých spoluautorov pozývacieho listu. Ani jeden z nich sa nedožil 70 rokov. Funkcionárov postihla náhla smrť, samovražda a hanba po novembrovej revolúcii, keď ich vyhodili zo strany. List sa dostal na verejnosť v roku 1992.

„Vážený Leonid Iljič, s vedomím plnej zodpovednosti za naše rozhodnutia sa na vás obraciame s týmto naším vyhlásením. (...) V tejto ťažkej situácii sa obraciame k vám, sovietski komunisti, vedúci predstavitelia KSSZ a ZSSR, s prosbou o poskytnutie skutočnej pomoci a podpory všetkými prostriedkami, ktoré máte k dispozícii,“ napísali v liste. 

Jeho piati autori dbali na bezpečnosť a Brežneva žiadali, aby ich odkaz zostal v utajení. List sa mal do rúk Sovietov dostať v bratislavskom hoteli Sorea. Povráva sa, že Brežnevovi sa dostal do rúk v hotelových záchodoch. Jeho signatári tvrdili, že samotná podstata socializmu bola v našej krajine ohrozená.

Podľa historika Michala Štefanského z Historického ústavu SAV list plnil ideologickú hodnotu a vojská by do Československa vtrhli aj bez neho. „Sovietski predstavitelia chceli listom ukázať svetu, že vojská k nám prídu na pozvanie štátnych predstaviteľov. Keď Biľaka a ďalších autorov začali ľudia označovať po krajine za zradcov, Sovieti tvrdili, že vojská prišli na pozvanie ľudu,“ objasnil Štefanský.

Sovietski predstavitelia sa napriek snahe nestretli v Československu s pochopením. Len v roku 1968 zahynulo počas začiatku okupácie 108 civilistov. Aj keď podľa historika zohral Biľak s ďalšími komunistami jednu z viacerých rol, nemyslí si, že to má vplyv na ich zodpovednosť.

„Nezbavuje ich to politickej a morálnej viny. Boli zvolenými funkcionármi. Politici by mali niesť zodpovednosť za svoje činy. Všetko nasvedčuje tomu, že Biľak list podpísal. Moskva nepredložila originál a on to popieral. Preto sa to nedá brať ako trestný čin. A v tom je ten zádrh,“ uzavrel Štefanský.

Ako skončili ďalší signatári listu

Drahomír Kolder († 46)

Od začiatku svojej politickej kariéry sa začal pohybovať na významných politických postoch v rámci KSČ. V 60. rokoch sa prebojoval aj do Národného zhromaždenia.

Aj keď bol spočiatku predstaviteľom reformných myšlienok, rozhodol sa napokon podporiť konzervatívne krídlo strany. Spoločne s Biľakom boli jediní členovia predsedníctva KSČ, ktorí vstup ruských vojsk na územie ČSSR neodsúdili. Zomrel v roku 1972.

Alois Indra († 68)

Počas komunistickej éry pôsobil slovenský rodák aj v rezorte ministra dopravy. Ako podporovateľ sovietskej okupácie sa stal jedným z najneobľúbenejších politikov.

Späť do Národného zhromaždenia sa vrátil v čase normalizácie, kde bol jej predsedom až takmer do konca komunistického režimu. Po revolučnom tlaku zo zhromaždenia odišiel. Na sklonku života ho vylúčili zo strany. Zomrel v roku 1990.

Oldřich Švestka († 61)

Okrem politickej kariéry si svoje stranícke povinnosti plnil aj v denníku Rudé právo na pozícii redaktora a neskôr šéfredaktora. Vo svojich prejavoch vystupoval proti spisovateľom kritizujúcich režim.

Po vpáde vojsk sa jeho pozícia oslabila, keďže väčšina členov strany bola proti tvrdému riešeniu. Podobne ako jeho ostatní kolegovia, aj on sa do politiky vrátil v 70. rokoch. Zomrel v roku 1983.

Antonín Kapek († 67)

Viac ako 30 rokov bol členom Ústredného výboru KSČ. Svojich funkcií sa vzdal až po novembrovom nátlaku. Svoj život ukončil samovraždou. Len pár mesiacov po páde režimu sa obesil.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželmi sú od roku 2011.
Uniklo, čo robí Kate s Williamom, keď deti zaspia: Fíha, princ vie, ako na to!
Fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava zorganizovali autovýjazd na derby s Trnavou
Foto
Belasá armáda ovládla cesty: Fanúšikovia Slovana vtrhli do Trnavy netradičným spôsobom!
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Nemecká vláda dala po rokoch zelenú pre dodávku zbraní: Do tejto krajiny poputuje množstvo arzenálu
Na Matyáška sa tešila celá rodina.
Boľavá tragédia v rodine Miroslava Donutila: Staré rany sa opäť rozjatrili
Zimbardo zomrel vo veku 91 rokov.
Zomrel psychológ Zimbardo († 91): Jeho experiment sa po pár dňoch zmenil v peklo
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška sa musel uskromniť: TAKÝTO dostáva dôchodok! Ostrý odkaz vláde
Attila Végh rozdával facky mimo klietky
Foto
Internetom koluje šokujúce video: Attila Végh vyfackal Reného Rendyho!
Dcérka Lucie Mokráňovej skončila po hre na trampolíne s vážnou zlomeninou.
Foto
Mokráňovej dcérka sa po hre vážne zranila: Čo radia odborníci pri šantení na trampolíne?
Herečka je zjavne rovnako drsná ako jej slávny otec, ktorý hviezdil v spaghetti westernoch.
Clint Eastwood bol drsňákom vo westernoch, dcéra si vyhrnula rukávy v reáli: Zatknutá za BITKU!
(ilustračné foto)
Z pohrebného auta za jazdy VYPADOL nebožtík: Aha, ako to vysvetlili...
Nakazila sa od dcérky, ktorá zo škôlky priniesla chorobu.
Foto
Mamička Nina zomierala lekárom pod rukami: Začalo to vodou a nádchou zo škôlky!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Mladíka v Humennom PRIVALIL betónový múr: Strašné zranenia a boj s časom!