„Ľudia, ktorí jedia orechy pravidelne, majú nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení alebo ischemickej choroby srdca v porovnaní s ľuďmi, ktorí orechy nejedia nikdy alebo takmer nikdy,“ hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Slová odborníčky potvrdzujú aj výsledky veľkých populačných štúdií, ktoré preukázali súvislosť medzi celkovou spotrebou orechov a rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré bolo znížené až o 14 % u tých, ktorí jedia orechy päť alebo viackrát týždenne. Riziko koronárneho ochorenia srdca sa ich pravidelnou konzumáciou znižuje až o 20 %.
5 faktov, ktoré sa oplatí poznať
• Orechy sú považované za kvalitný zdroj bielkovín, ale tiež zdravých tukov, vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie ciev.
• Tuky, nachádzajúce sa v orechoch, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
• Obsahujú tiež vlákninu a látky s protizápalovými účinkami, ktoré chránia zdravie nášho srdca.
• Sú vynikajúcou súčasťou raňajok, hodia sa do müsli, pečenia, nátierok či šalátov.
• Orechy sú dôležitou súčasťou jedálnička športovcov, ale aj bežných ľudí, ktorým záleží na zdravej životospráve.
Aké sú najvhodnejšie?
„V kontexte zdravej výživy je konzumácia štyroch až siedmych porcií akéhokoľvek druhu orechov týždenne veľmi prospešná,“ konštatuje Ing. Martina Gažarová, PhD.
V Nemecku sa zaraďujú do jednej kategórie spolu s ovocím a zeleninou. Vo Švajčiarsku sú medzi zdrojmi zdravých tukov, vo Francúzsku a Belgicku sa uvádzajú ako celkom samostatná kategória. Holanďania a Španieli zase vnímajú orechy najmä ako potravinu bohatú na bielkoviny.
Vo všetkých spomínaných krajinách, ako aj u nás na Slovensku, sa však zhodne odporúča konzumácia orechov a semien bez pridanej soli. Ako zdroj nenasýtených mastných kyselín, vlákniny a bielkovín majú nesolené varianty preukázateľne priaznivejší nutričný profil.
„Strava s nízkym obsahom orechov je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky,“ zdôrazňuje odborníčka na výživu.
Orechy a Nutri-Score
Orechy tvoria bežnú súčasť veľkého množstva potravín, čo ste si už určite všimli, pokiaľ ste si niekedy prezreli výživové údaje, umiestnené na obaloch výrobkov.
Ak sa pri nakupovaní zvyknete orientovať podľa hodnotenia Nutri-Score, ktoré na Slovensku ako jeden z prvých používa reťazec Kaufland a umiestňuje ho na obaly výrobkov svojich privátnych značiek, mali by ste vedieť, že po novom už podiel orechov a semien v potravine jeho výsledné skóre neovplyvňuje.
Je to najmä pre ich vysokú energetickú hodnotu, spôsobenú relatívne vysokým obsahom tuku. Preto im bola vytvorená osobitná skupina, zahŕňajúca tuky, oleje, orechy a semená. Napriek tomu je samotná prítomnosť orechov v potravine podľa odborníkov veľmi žiadúca.
„Orechy majú na zdravie konzumenta pozitívny vplyv a ich konzumáciou dostávame do tela veľa zdraviu prospešných látok,“ dodáva na záver Ing. Martina Gažarová, PhD.