Hádam všetky druhy húb, ktoré sú u nás bežne rozšírené, ale aj tie výnimočnejšie, sa objavujú na každom kroku. Sezóna húb však so sebou každoročne prináša aj viac či menej závažné otravy, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné, ale aj veľmi vážne zdravotné komplikácie, v najhoršom prípade smrť. Vedeli ste, že otráviť sa môžete aj jedlými hubami? Je dôležité poznať huby, ktoré zbierate, ale aj vedieť, ako ich správne skladovať a upravovať.
Pred vážnymi komplikáciami po požití nesprávne identifikovanej huby varuje aj infektológ a lekár Peter Sabaka. „Najnebezpečnejšie huby sú zrejme muchotrávka zelená a bedličky,“ vysvetľuje lekár. „Tie si ľudia môžu pomýliť s bedlou, plávkou alebo pečiarkou.“ Bedličky, ktoré sa podobajú na bedle, sú rovnako jedovaté ako muchotrávka zelená a obsahujú ten istý toxín. Otrava hubami sa prejavuje hnačkami a vracaním, ktoré sa objaví 6 až 40 hodín od konzumácie húb. Je to preto, lebo toxín najskôr poškodí črevo. Neskôr sa z čreva dostane do pečene a môže spôsobiť jej zlyhanie.