Ak sa objaví po konzumácii v lese zbieraných húb hnačka alebo vracanie za viac ako 6 hodín, rozhodne je vhodné kontaktovať lekára alebo Národné toxikologické centrum, kde pacientovi poradia, čo má robiť. „Ak je to len nevoľnosť, môže ísť len o nevoľnosť z jedla, ale je dobré nič nepodceniť,“ upozorňuje odborník.
Aj jedlé huby môžu byť nebezpečné
Nesmú sa zapariť - Neskladujte huby v mikroténových vreckách - vhodné sú papierové vrecká alebo prútený košík
Môžu obsahovať ortuť - Nezbierajte huby na miestach, o ktorých viete, že sa tam vyskytujú ťažké kovy
Musia sa dobre tepelne spracovať - Huby musia byť vystavené teplote nad 100 °C aspoň 20 minút, tie tuhšie potrebujú aj viac času
Ak ich chcete zamraziť - Huby musíte pred mrazením obvariť v slanej vode, zbavíte ich tak toxínov, ktoré by vám po rozmrazení mohli uškodiť