Nová štúdia prišla so zistením, že konzumácia umelých sladidiel v období dospievania môže viesť k dlhodobým problémom s pamäťou. The Sun informuje, že americkí vedci taktiež zistili, že tieto sladidlá spomaľujú metabolizmus, čo zvyšuje riziko cukrovky.
“Naše zistenia nemusia nevyhnutne znamenať, že je potrebné úplne vylúčiť nízkokalorické sladidlá z jedálnička. Iba hovorí, že konzumácia týchto sladidiel v adolescencii môže mať trvalé následky,” uviedol spoluautor štúdie profesor Scott Kanoski z University of Southern California.
Vedecký tím podával potkanom vodu osladenú rôznymi náhradami cukru, ako sacharín, acesulfám draselný, stévia. Ďalšia skupina potkanov pila obyčajnú vodu. O mesiac na to zvieratá dospeli a vedci ohodnotili ich pamäť prostredníctvom testov. Výsledky ukázali, že potkany, ktoré pili sladené nápoje, mali problém s riešením testov na pamäť.