Fliačky s kapustou nasladko aj naslano
Na 6 porcií potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 100 ml vody
- olivový olej
- 100 g masla
- 2 zväzky lahôdkovej cibuľky
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- soľ
- čierne mleté korenie
- 1 bielu hlávkovú kapustu
- 200 g slaniny v celku
- 50 g práškového cukru
Postup:
Z oboch druhov múk, vajec a vody vypracujeme hladké cesto. Bochník cesta posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme aspoň polhodinu odstáť pri izbovej teplote alebo v chladničke do ďalšieho dňa. Odpočinuté cesto rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko. Pláty nakrájame na 8 cm široké pásy.
Tie potom poukladáme na seba a nakrájame na fliačky. Fliačky varíme vo vriacej osolenej vode asi 2 minúty, kým vyplávajú na hladinu, a precedíme. V stredne veľkom kastróle na oleji a masle restujeme na kolieska nasekané biele časti cibuliek. Po chvíli ich posypeme kryštálovým cukrom, osolíme a okoreníme.
Kapustu očistíme (zbavíme hlúbika), nakrájame na tenké rezančeky alebo nastrúhame a prihodíme k dozlatista opečenej cibuli. Osolíme, okoreníme a restujeme, kým kapusta skaramelizuje a zmäkne. Slaninu nakrájame na malé kocky a opečieme v malom kastróle s olejom dochrumkava. Ku kapuste primiešame fliačky.
Servírovanie
Fliačky s kapustou servírujeme posypané slaninou a nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky alebo nasladko, posypané práškovým cukrom.