Špikovaná krkovička s červenou kapustou a so zemiakmi
Na 5 porcií potrebujeme:
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti v celku
- 11 menších strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 2 lyžice bravčovej masti
- 500 g červenej kapusty
- 2 červené cibule
- 4 bobkové listy
- 3 lyžice medu
- 300 ml suchého červeného vína
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 kg zemiakov
- olivový olej
Postup:
Krkovička
Do umytej a osušenej krkovičky urobíme tenkým nožom 5 - 6 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. Mäso ochutíme zo všetkých strán soľou a čiernym korením. Krkovičku orestujeme na panvici na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán dozlatista. Potom ju preložíme na plech, prelejeme šťavou, prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny. Po 45 minútach odstránime alobal a pečieme ju ďalej odokrytú.
Kapusta
Z kapusty odstránime vonkajšie listy, vyrežeme hlúb a nakrájame ju na tenké pásiky. V hrnci necháme rozohriať 1 lyžicu bravčovej masti, na ktorej orestujeme červenú cibuľu nakrájanú na tenké pásiky. Ochutíme ju bobkovými listami. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme nakrájanú kapustu, ochutíme čiernym korením a soľou. Pridáme med, červené víno a premiešame. Kapustu dusíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 45 minút domäkka. 5 minút pred koncom pridáme červený vínny ocot.
Pečené zemiaky
Umyté, neošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Preložíme ich do misky, osolíme a okoreníme. Pridáme olivový olej, 5 roztlačených strúčikov cesnaku a lístky čerstvého rozmarínu. Dôkladne premiešame. Zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút dochrumkava.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme dochrumkava upečené zemiaky, porciu dusenej červenej kapusty a plátok špikovanej krkovičky. Celé jedlo môžeme preliať výpekom.