Žitavská paprika z Podunajskej nížiny získala chránené označenie pôvodu
11. 2. 2014, 13:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:32)

Zdroj: tivi.sk
Európska komisia dnes schválila pridanie dvoch nových poľnohospodárskych výrobkov do registra EÚ s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením (CHZO).
Jedným z nových produktov v registri je žitavská paprika zo Slovenska. Prostredníctvom oznámenia v Úradnom vestníku EÚ boli do rozširujúceho sa registra chránených potravín pridané dva nové produkty.
Zo Slovenska je to "Paprika Žitava/Žitavská paprika" (CHOP) a zo Španielska je to "gofio Canario" (CHZO), typické jedlo z Kanárskych ostrovov, ktoré tam bolo známe ešte pred ich obsadením Španielmi.
Žiadosť o registráciu žitavskej papriky na zoznam plodín s chráneným označením pôvodu bola podaná v auguste 2012. Žitavská paprika typickej oranžovo-červenej farby je sladká mletá paprika získaná rozomletím vysušených plodov koreninovej papriky Capsicum, vypestovaných v oblasti Podunajskej nížiny zo štátom uznaných vyšľachtených odrôd zbieraných v zrelom, nepoškodenom stave a spracovaných špecifickým spôsobom pozberovej úpravy.
Žitavská paprika nadobúda typické intenzívne sfarbenie pri poslednej fáze mletia na takzvanom farbiacom kameni, kde sa pôsobením tlaku zvyšuje teplota a pôsobením vlastného tuku uvoľneného zo semien vzniká typické oranžovočervené zafarbenie.
Oba nové produkty obohatia zoznam s viac ako 1200 európskymi produktmi s chráneným označením pôvodu alebo s chráneným zemepisným označením.
Autor: © Nový Čas