Obdobie padajúcich listov so sebou prináša aj tradičné kačacie hody. Či už chystáte slávnostný obed, alebo chcete priateľov prekvapiť delikátnou večerou, máme pre vás dvojicu inšpiratívnych receptov, vďaka ktorým to zvládnete s prehľadom.
Pečená kačica s jablkami a so slivkami
Počet porcií: 6
Potrebujeme:
- 1 celú kačicu
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 4 jablká
- 150 g sušených sliviek
- 200 ml suchého bieleho vína
- 1 kg zemiakov
- olivový olej
- 1 cibuľu
- petržlenovú vňať
Postup:
- Sušené slivky namočíme deň vopred do bieleho vína. Kačicu tiež deň vopred dôkladne nasolíme a necháme ju odležať v chladničke. Na druhý deň ju opláchneme a osušíme. Ochutíme ju čiernym korením, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 2 – 2,5 hodiny.
- Kačicu počas celej doby pečenia polievame výpekom a, ak sa žiada, aj vodou, aby bola po upečení šťavnatá. V polovici pečenia pridáme očistené jablká nakrájané na menšie mesiačiky a sušené slivky vo víne.
- Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode približne 4 minúty. Na panvici s olivovým olejom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu s natrhanými lístkami rozmarínu. Pridáme predvarené a scedené zemiaky, ochutíme soľou a korením a restujeme dozlatista.
Servírovanie
- Na tanier naberieme opekané zemiaky, jablká a slivky, ktoré sa piekli s kačicou. Posypeme petržlenovou vňaťou a pridáme porciu kačice.