Obdobie padajúcich listov so sebou prináša aj tradičné kačacie hody. Či už chystáte slávnostný obed, alebo chcete priateľov prekvapiť delikátnou večerou, máme pre vás dvojicu inšpiratívnych receptov, vďaka ktorým to zvládnete s prehľadom.
Restované kačacie prsia s pomarančovo zázvorovou omáčkou
Potrebujeme:
Restované kačacie prsia:
- 2 kačacie prsia
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvý rozmarín
- šťavu z ½ pomaranča
Omáčka
- olivový olej
- 1 šalotku
- 1 lyžičku nasekaného čerstvého zázvoru
- šťavu z 2 pomarančov
- 1 lyžicu medu
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne koreniev mlynčeku
- 2 lyžice masla
Pečené bataty
- 2 bataty
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne koreniev mlynčeku
- čerstvý rozmarín
- 1 hrsť pekanových orechov
Šalát
- 1 hrsť rukoly
- 1 pomaranč
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne koreniev mlynčeku
Postup
Restovane kačacie prsia:
- Kačacie prsia očistíme, kožu narežeme a ochutíme soľou a korením. Opekáme ich na suchej panvici na strane s kožou, kým koža pustí tuk a mierne zhnedne. Potom mäso obrátime a ďalej opekáme. Keď získa zlatohnedú farbu, preložíme do zapekacej misy, posypeme natrhaným rozmarínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Hotové kačacie prsia pokvapkáme pomarančovou šťavou, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
Omáčka:
- Z panvice, na ktorej sa prsia opekali, zlejeme nadbytočný tuk a panvicu necháme opäť rozohriať. Pokvapkáme ju olivovým olejom a orestujeme na nej nasekané šalotku a zázvor. Keď získajú zlatistú farbu, pridáme pomarančovú šťavu, med, soľ, korenie a na miernom ohni varíme. Potom do panvice vložíme maslo, aby sa omáčka zahustila. Na záver ochutíme výpekom z odpočinutých kačacích pŕs.
Pečené bataty:
- Očistené bataty nakrájame na väčšie kusy a vložíme do zapekacej misy. Po-kvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme natrhaným rozmarínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút. Potom bataty posypeme pekanovými orechmi a necháme asi 2 minúty dopiecť
Šalát
- Umytú a osušenú rukolu dáme do misky. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme segmenty - mesiačiky pomaranča bez šupky. Segmenty pomaranča pridáme k rukole, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením.
Servírovanie
- Na tanier naservírujeme porciu batatov spolu s pekanovými orechmi. Navrch položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme pomarančovo-zázvorovou omáčkou a podávame s rukolovým šalátom.