Ruža šípová (Rosa canina) je už po stáročia známa svojimi širokospektrálnymi výhodami pre naše zdravie. Tento prírodný polyvitamín sa aj dnes považuje takmer za všeliek na každú chorobu a šípkový čaj pozná každý. „Po pití šípkového čaju je nutné vypláchnuť ústa čistou vodou, na ochranu zubnej skloviny od účinku kyselín,“ radí Svetlana Komar, farmaceutka z portálu Fytoterapia.
Čo sa týka zberu, vhodný čas je od septembra až po prvé mrazy. Treba to však dobre vystihnúť, pretože prílišné mrazy už šípky poškodia a vo vnútri zmäknú. Práve teraz je možno najvhodnejšie obdobie, keď si treba vyhliadnuť pekný suchý deň a stráviť ho v prírode zbieraním maličkých červených vitamínových zázrakov.
1. Čaj
- Sušené plody stačí len rozdrviť, alebo ani nemusíte. Zalejte vriacou vodou a lúhujte asi 15 minút.
- Môžete skúsiť aj dlhší, ale šetrnejší spôsob, čiže zaliať šípky studenou vodou, nechať lúhovať a následne nápoj dať zohriať. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.
2. Džem
- Kilo šípok umyte a odrežte z nich oba konce. Povarte ich vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte. Pridajte štvrť kila želírovacieho cukru a varte na jemnom plameni do zhustnutia. Zmes nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.