Reklama

8 najlepších receptov zo šípok: Ako ich uskladniť a v akých prípadoch môžu uškodiť?

8 najlepších receptov zo šípok: Ako ich uskladniť a v akých prípadoch môžu uškodiť?

Zdroj: istock

Reklama

Šípky patria k sympatickým symbolom jesene. Malé červené plody sa začínajú zbierať teraz, avšak aj po prvých mrazoch majú svoje kvality. Aj tie skladované dlhšie ako rok majú význam pre naše zdravie, avšak oveľa menej, ako tie mladšie. Má preto význam zbierať ich každý rok. Viete, ako ich uskladniť a využívať tak čo najdlhšie?

Ruža šípová (Rosa canina) je už po stáročia známa svojimi širokospektrálnymi výhodami pre naše zdravie. Tento prírodný polyvitamín sa aj dnes považuje takmer za všeliek na každú chorobu a šípkový čaj pozná každý. „Po pití šípkového čaju je nutné vypláchnuť ústa čistou vodou, na ochranu zubnej skloviny od účinku kyselín,“ radí Svetlana Komar, farmaceutka z portálu Fytoterapia.

Čo sa týka zberu, vhodný čas je od septembra až po prvé mrazy. Treba to však dobre vystihnúť, pretože prílišné mrazy už šípky poškodia a vo vnútri zmäknú. Práve teraz je možno najvhodnejšie obdobie, keď si treba vyhliadnuť pekný suchý deň a stráviť ho v prírode zbieraním maličkých červených vitamínových zázrakov.

1. Čaj

  • Sušené plody stačí len rozdrviť, alebo ani nemusíte. Zalejte vriacou vodou a lúhujte asi 15 minút.
  • Môžete skúsiť aj dlhší, ale šetrnejší spôsob, čiže zaliať šípky studenou vodou, nechať lúhovať a následne nápoj dať zohriať. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.

2. Džem

  • Kilo šípok umyte a odrežte z nich oba konce. Povarte ich vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte. Pridajte štvrť kila želírovacieho cukru a varte na jemnom plameni do zhustnutia. Zmes nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Súvisiace