Šípky patria k sympatickým symbolom jesene. Malé červené plody sa začínajú zbierať teraz, avšak aj po prvých mrazoch majú svoje kvality. Aj tie skladované dlhšie ako rok majú význam pre naše zdravie, avšak oveľa menej, ako tie mladšie. Má preto význam zbierať ich každý rok. Viete, ako ich uskladniť a využívať tak čo najdlhšie?
Zloženie
- sacharidy - glukóza, fruktóza, arabinóza a xylóza
- kyseliny - askorbová, šťaveľová, nikotínová
- vitamíny - C, A, B1, B2, E, K, P
- minerálne látky - draslík a vápnik
- široké spektrum flavonoidov a karotenoidov
- pektíny, triesloviny, silice
Účinky
- znižujú únavu, posilňujú imunitu,
- pôsobia na stabilizáciu hladiny cukru v krvi pri cukrovke 2. typu
- znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- znižujú tlak
- čistia obličky a močové cesty
- pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme
- ochraňujú pred zápalmi
- spomaľujú starnutie
- pôsobia aj protirakovinovo
Sušenie
- Šípky pred sušením zbavte stopiek a zvyškov okvetia, opláchnite a rýchlo vysušte.
- Pomôže, ak ich stlačíte, alebo prekrojíte na polovicu.
- Rozložte šípky na plech a dajte ich na suché miesto do prievanu.
- Ak sušíte v rúre, vyhrejte ju na 30 až 50 stupňov Celzia a sušte.
- Plody nesmú zhnednúť.
Všetkého veľa škodí
Svetlana Komar, farmaceutka z portálu Fytoterapia
Pri dlhodobom používaní šípky zvyšujú zrážanlivosť krvi, preto sú zakázané pri tromboflebitíde. Neodporúčajú sa ani pri gastritíde. Tinktúry zo šípok môžu spôsobiť zvýšenie tlaku, čaje, naopak, zníženie tlaku.