Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ako by riešili energetickú krízu v kraji? Toto navrhujú kandidáti na primátora v Prešove

Spojené komunálny voľby sú už predo dvermi a primátora si bude voliť aj mesto Prešov.

Artúr Beneš: Ja si myslím, že už dávno malo byť zvolané krízové sedenie spolu so všetkými riaditeľmi škôl, s riaditeľmi materských škôl, so všetkými podnikmi, ktoré sú vo vlastníctve mesta a aby sa prijali konkrétne opatrenia, ktoré budú platiť na túto zimu. Samozrejme, keď nám vláda pomôže, to bude len plus, ale my sami si musíme pomôcť. Tzn. musíme sa pripraviť na to, že vláda nám napr. nepomôže. Ako pôjde vyučovací proces? Samozrejme, som proti tomu, aby bolo dištančné vzdelávanie, ale zvládnu to tie jednotlivé školy? Budeme školy zlučovať, alebo budeme predlžovať prázdniny, napr. zimné prázdniny spojíme s jarnými prázdninami na to, aby sme tú zimu nejakým spôsobom preklenuli? Ďalšia otázka je tá, že vlastne mesto ako také nevyužilo dostatočne eurofondy na to, aby sa pripravilo na takúto alternatívu. Tak ako kolega povedal, fotovoltaika je jedna vec. Samozrejme, mesto malo viacero projektov zateplenia, zníženia energetickej náročnosti budov materskej školy a teraz napr. aj Základná škola Mirka Nešpora, ale vôbec nevyužívalo alternatívne zdroje energie, a pritom tých peňazí bolo strašne veľa v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia. Čo sa týka geotermálneho vrtu, tak to je samostatná kapitola, pretože koncesiu na využitie geotermálneho vrtu mala spoločnosť, ktorá bola čiastočne vlastnená mestom a ešte aj je vlastnená nám mestom a je to Spravbytkomfort a, čuduj sa svete, Spravbytkomfort sa vzdal tejto koncesie a miesto využitia geotermálnej energie prešiel na biomasu, ktorá kopíruje dneska ceny zemného plynu alebo ostatných nosičov energie.

Zuzana Bednárová: Energie sú veľmi vážnou témou v súčasnosti. Mesto pristúpilo k určitým šetriacim krokom, ku ktorým bolo schopné v krátkom čase pristúpiť, napr. po ukončení prázdninového režimu v dopravnom podniku sa nepristúpilo ku plnému naplneniu spojov počas celoročného obdobia školského, ale pridali sa len niektoré hlavné linky tak, aby boli, bolo možné zabezpečiť obslužnosť najmä pre žiakov a pracujúcich. Na ďalšej strane napríklad aj verejné osvetlenie máme nastavené na maximálny možný šetriaci režim. Dá sa tam ešte niečo s tým pravdepodobne vyšpekulovať, keby sa len každé druhé svietidlo aktivovalo a každé druhé by nesvietilo, ale otázka je, aká by bola potom bezpečnosť zachovaná. Ale čo sa týka obnoviteľných zdrojov energie, ktoré tu boli spomínané, je múdre ich využívať, ale treba si uvedomiť, že nie sú plnohodnotnou náhradou za tie zdroje energie, na ktoré sme boli doteraz naviazaní, elektrina, plyn, atď. my musíme tlačiť na vládu, a preto je správne, že aj ZMOS, aj Únia miest vydali apel, ktorým žiadajú, aby vláda riešila túto situáciu, lebo mesto si s tým samé, aj keď s pomocou obnoviteľných zdrojov energie, jednoducho nedokáže pomôcť.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podvodník predával vstupenky, ľudia ich však nikdy nedostali.
Foto
Nechutný PODVOD na Slovensku: Muž obral ľudí o viac ako pol milióna eur! Strašné, čo robil
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a severokórejský líder Kim Čong-un (vpravo) sa usmievajú po ich stretnutí v Pchjongjangu v stredu 19. júna 2024.
Stalo sa to, čoho a všetci obávali: Ide o Rusko a KĽDR! To nevyzerá dobre
(ilustračné foto)
Ministerstvo upozorňuje na dezinformácie: Slováci, nenaleťte na tieto klamstvá
Herec sníva o šťastnej rodine.
Šok na televíznych obrazovkách: Juraj Bača skončil v náručí TOHTO fešáka!
Kengura neprežila zrážku s autom na Liptove.
FotoVáš Tip
Smutná správa z LIPTOVA: Vodičovi vbehla pod kolesá KENGURA! Exotické zviera zrážku neprežilo
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD)
Ústavný súd rozhodol o sťažnosti Fica a Kaliňáka v kauze Súmrak: Toto ich nepoteší
Mesto Senica upozorňuje na riziko pádu niektorých stromov na Sadovej ulici.
Foto
Mestský park museli opáskovať: Hrozí nebezpečenstvo! Vážne varovanie samosprávy
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
A je to tu: Odveta na seba nenechala dlho čakať! Turecko tvrdo zaútočilo
Foto
Shiffrinová priznala komplikácie okolo svadby: Tajomstvo zásnubného prsteňa
Ilustračné foto.
V Prešove sa rozlúčia s veľkým množstvom zosnulých: Pochovajú ich v spoločnom hrobe! Srdcervúci dôvod
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin vysmial nepriateľov Ruska: ODKAZ, ktorý vás postaví zo stoličky! Pred čím varuje?
Vondráčková je zo smrti svojej kamarátky zdrvená.
Foto
Smrť známej českej milionárky († 56): Vondráčková je ZHROZENÁ, o čo sa TENTO muž pokúša