Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

O Žilinu má záujem až 9 kandidátov: Takto chcú pomôcť obyvateľom s energetickou krízou či parkovaním

Bude mať Žilina primátora alebo primátorku? O toto mesto je veľmi veľký záujem, pretože kandiduje až deväť kandidátov.

Parkovacia politika
 

Daniela Zemanová (ONÁS)

Nechám túto otázku ďalej, pretože vidím, že niektorí majú veľa času. Ja vám na ňu neodpoviem. Nie.
 

Patrik Groma (Hlas-SD, KDH)

Tak o rok nám končí parkovacia zmluva, takže, samozrejme, parkovacia politika do rúk mesta. Žilinčania parkovanie bezplatne a ako aj vo svojom programe mám, som zástanca priamej demokracie. Raz ročne chcem uskutočniť v rámci Žiliny referendum, kde Žilinčania budú sa vyslovovať k dôležitým otázkam v rámci chodu toho mesta, tak isto aj k prerozdeleniu časti peňazí do ich obvodov.
 

Ján Rzeszoto (nezávislý)

... ja parkovaciu politiku vnímam v troch rovinách, lebo cez parkovací systém sa dajú vyriešiť tri problémy. Samotné parkovanie, potom sa dá vyriešiť problém rezidentov, a tým pádom získanie občanov mesta, ktorí momentálne ešte nemajú trvalé pobyty a napríklad aj problematiku vrakov. Dnes je veľmi ťažké s odstraňovaním vrakov a celý ten proces trvá strašne dlho. Keď už budeme mať rezidentné karty, tak automaticky sa nám vytratia tieto vraky a keď sa nám nevytratia, vieme ich veľmi rýchlo identifikovať a postupovať krokmi, aby boli odstránené zákonnou cestou. Potom, čo sa týka tých podielových daní, bývam na sídlisku, takže tam žijem každý deň, som domovníkom v dvoch vchodoch, viem, koľko obyvateľov býva v samotných panelových bytoch a nemajú trvalé pobyty v Žiline, lebo buď sú nejak patrioti, ktorí pochádzajú z iných častí Slovenska a chcú, aby tie ich podielové dane boli prenesené do tých ich bydlísk, kde sa narodili. Keď zavedieme systém parkovania a karty, tak jednoducho takýto človek, ktorý nebude mať trvalý alebo prechodný pobyt v Žiline, nebude mať tú výsadu mať to prvé parkovacie miesto zadarmo, alebo ja stále hovorím, za manipulačný poplatok, ktorý bude spojený so systémom parkovania, ako čo sa týka obsluhy, plus vydanie tých parkovacích kariet. Takže takýmto spôsobom upraceme. Potom samotné parkovanie sa dá vyriešiť s tým, že budeme napr. prestavovať výmenníkové stanice na parkovacie domy. Tento projekt sme už pripravili, máme ho, bol ponúknutý mestu a niekoľkokrát bol zamietnutý. My si stále veríme, že presadíme túto myšlienku a vytvoríme malé lokálne parkovacie domy, ktoré budú slúžiť občanom práve tam, kde to najviac potrebujú a upraceme tie autá, ktoré momentálne stoja v križovatkách, proste na miestach, kde nemajú čo robiť. Na sídliskách máme, napr. na sídlisku Vlčince, Vlčince, veľa veľkých betónových plôch, ktoré v minulosti boli naprojektované ako náhradné parkoviská. Tie sa v dnešnej dobe dajú prestavať na jedno napríklad pozemné parkovisko a jedno nadzemné, tým pádom na týchto plochách dokážeme vytvoriť až o dvesto percent parkovacích miest viac, ako tam je, možno ako tam je momentálne v tomto stave. Nerád by som zasahoval do zelene, stále je tam tá pointa skrytá v tom, že chceme tie parkovacie miesta už na existujúcich betónových plochách.

Štefan Zelník (Život-NS)

Mne sa parkovacia, parkovanie na Žiline je veľmi teda zložité a ľudia sa sťažujú na, najmä na sídliskách, pretože je tam neporiadok. Ja mám v programe, ľudia si to môžu pozrieť na sociálnych sieťach, treba zaviesť rezidentský systém. Každý jeden, ktorý tam býva a je majiteľom auta, dostane kartu a bude bezplatne parkovať na danom, danom území. V Prahe to napr. riešia tak, že je tam jeden modrý pás a je to jasné pre všetkých prichádzajúcich, že môžu tam parkovať len rezidenti. Môžme si pozrieť napr. Trenčín, kde majú, kde polícia mestská má špeciálne auto na to, pretože má kamery, odsleduje dopravné teda ešpézetky a okamžite vie, či tam parkujú tí, čo tam parkovať majú. Musíme najskôr urobiť jedno, urobiť, koľko tých parkovísk vôbec tam máme, aký je veľký teda záujem od tých daných obyvateľov, a potom sa môžme debatovať ďalej. Ideme tam postaviť parkovacie domy, alebo nám to stačí? Takisto ľudia sa sťažujú na to, že tam parkuje kadekto, aj autá, ktoré sú veľké dodávky, atď. Čiže myslím si, že jedno auto, ktoré je podnikateľského subjektu, má parkovať na mieste, kde teda je sídlo toho podniku, ale nie, aby zaberalo 2-3 parkovacie miesta pred, na sídlisku. Čiže dá sa urobiť poriadok aj v tomto, v tomto smere a máme toto všetko pripravené.
 

Pavol Slota (Domov-NS)

Mne bolo pošepkané... že mesto malo možnosť dohodnúť sa dokonca tento rok na tom, aby prebralo tú parkovaciu spoločnosť, ale z obavy z toho, že by to poškodilo tuto terajšieho primátora v kampani, tak to neprijal. To je dôkaz toho, že vôbec nehľadí na občanov Žiliny, Žiliny, pardon, ale skôr na to, aby sa znovu nechal zvoliť. Čo sa týka tej parkovacej politiky, samozrejme, rezidenti mestských častí, minimálne to jedno auto zadarmo. Veľa sídlisk trápi nedostatok parkovacích miest. Som za to, aby sa využili zatrávňovačky či už prefabrikované z betónu alebo z umelej hmoty, pretože ak to vie spraviť starosta v Lietavskej Lúčke, prečo by to nevedel spraviť starosta, primátor Žiliny. A tak isto som za to, aby sme sfunkčnili platenie za parkovanie esemeskami. Nie som za aplikácie, s ktorými majú problém hlavne tie staršie generácie a určite farebné zóny, ktoré rozdelia návštevníkov a rezidentov Žiliny, to je tak v rýchlosti, pretože mám málo času.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave
(ilustračné foto)
V Iraku zhabali obrovské množstvo tabletiek captagonu: Neuveriteľné, v čom ich pašovali