"Zo skúseností viem, že pri audite rozpočtu a pri bežnej spotrebe sa takmer vždy nájdu voľné peniaze, ktoré sme schopní presmerovať práve na sporenie a tvorbu rezervy. Ak je doba napnutá už dnes, nie je vylúčené, že môže byť ešte horšie. Preto je nevyhnutné prekopať rozpočet, znížiť možno zbytočné výdavky a financovať iba nevyhnutné potreby," radí Švantner.
Ľudia podľa neho minú najviac peňazí zbytočne v reštauráciách, na dennom menu a za kávu. Pri výbere oddychu a dovolenkových destinácií sa rozhodujú nerozvážne a často volia drahšie riešenia a atraktívne tropické krajiny. Sporenie je o disciplíne, na ktorej sa dá pracovať, hovorí odborník. Motiváciou môže byť skutočnosť, že tí, ktorí dlhodobo sporia a vytvárajú rezervy, nepociťujú ani napriek ťažším finančným časom a zdražovaniu pnutie v rozpočte.
"Platí, že financie efektívne rozložíme podľa pravidla ideálnych finančných mier, kde desatina z príjmu ide na krátkodobé sporenie, dvadsatina na dlhodobé sporenie, tridsatina na úvery a štyridsatina na spotrebu," vymenúva profesionál. "Hneď ako príde výplata na účet, najskôr si odložte na sporenie, potom zaplaťte všetky účty a to, čo vám ostane, môžete rozumne minúť," radí. "Banky ponúkajú rôzne sporiace účty alebo podúčty, ale najefektívnejší spôsob je otvoriť si účet bez karty, aby ste nemali tendenciu míňať peniaze a optimálne aj s nulovým poplatkom za vedenie účtu," uzatvára.