Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2022 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Elektrická zubná kefka pre deti. Vhodný darček pod stromček

Umývanie zubov nepatrí k činnostiam, ktoré by deti robili s nadšením. Môže ich vôbec čistenie zubov baviť? Môže, elektrická zubná kefka je toho dôkazom.

Čistenie zubov u detí, tak ako u dospelých, by malo byť denným rituálom. U menších detí býva problémom, že ich táto aktivita nebaví a čas strávený umývaním zubov, takpovediac, odfláknu. Nepravidelnosť, krátky čas a zlá technika môžu spôsobovať tvorbu zubného povlaku, kameňa či vznik zubných kazov. K čisteniu zubov je potrebné deti motivovať. Vianoce sú na to dobrou príležitosťou. Elektrická zubná kefka pod stromčekom dokáže vyčariť pekný a zdravý úsmev.

Elektrické zubné kefky pre deti – správna technika

Zdravie detí je pre ich rodičov prioritou a starostlivosť o detský chrup netreba vôbec podceňovať. Elektrické zubné kefky pre deti sú špeciálnou kategóriou. Klasické zubné kefky u detí často nevzbudzujú záujem o starostlivosť o chrup. Zároveň je náročnejšie deti naučiť správnej technike. Dôležité je, aby si zuby umývali dôkladne, dostatočne dlho, správnym smerom i vhodným tlakom. Ľahko sa môže stať, že štetinami bežnej kefky si poškriabu ďasná alebo podráždia odhalené krčky. Efektivita umývania zubov týmto spôsobom, rovnako ako samotnými komplikáciami, klesá.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Elektrické zubné kefky sú pre deti vhodné už len preto, že aj napriek nie dobre osvojenej technike vyčistia chrup dôkladnejšie. V priebehu minúty urobia o tisíce až desaťtisíce pohybov viac, ako by dieťa urobilo klasickou kefkou. Zubná sklovina je tak vyčistená dôkladnejšie. Takéto kefky sú vhodné pre deti od veku 3 až 4 rokov.

Sonická zubná kefka, alebo rotačná zubná kefka?

Na trhu sú dostupné dva varianty elektrických kefiek. Ide o sonické a rotačné zubné kefky. Ktoré sú pre deti lepšou voľbou? Odborníci sa zhodujú, že pre deti sú vhodnejšie sonické zubné kefky. Oproti rotačným, resp. oscilačným sú k ďasnám a zubnej sklovine šetrnejšie. Preto sú vhodné napríklad pre ľudí s citlivejšou zubnou sklovinou. Hlavica takejto kefky vibruje a kmitá, lepšie sa dostáva do medzizubných priestorov, čo je aj u detí veľmi dôležité.

Rozdiel je tiež vo frekvencii pohybov. Rotačné zubné kefky v priebehu minúty vykonajú 500 až 11 000 pohybov, sonické až 30 000 a viac. Bežnými kefkami za minútu urobíte len okolo 300 pohybov, deti ešte menej. Rozdielny je aj tvar hlavice. Sonické kefky na zuby majú tvar hlavice oválny, rotačné majú tvar okrúhly. Nevýhodou sonických modelov môže byť vyššia cena.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Umývanie zubov hrou

Zábavnejšie čistenie zubov je pri deťoch zárukou toho, že si k tejto činnosti vytvoria pozitívny vzťah. Elektrické zubné kefky pre deti sú vybavené časovačom, ktorý dieťaťu pomôže čistiť si zuby optimálny čas. Najlepšie modely sú vybavené smart technológiami. Napríklad môžete elektrickú kefku cez Bluetooth spárovať so smartfónom a mobilnou aplikáciou. Tá dieťa hravou formou prevedie procesom umývania zubov a poučí ho o význame zdravého chrupu. V neposlednom rade môže dieťa zaujať aj ich rozprávkový dizajn.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Robert Fico o migrácii: EÚ nepotrebuje kvóty, ale ochranu vonkajších hraníc
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD)
Drucker očakáva stiahnutie TOHTO návrhu SNS: Týka sa sexuálnej orientácie
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Dankovi sa to rozpadá: Huliak odchádza z klubu SNS, nie je jediný!
Pacientka Marianna Mojžišová
Marianna bola v sprche o 1 minútu dlhšie: Zachránilo jej to život! 5 rokov zúfalstva a potom zázrak
Piqué po dvoch rokoch prelomil mlčanie.
Bolo všetko INAK? Piqué po 2 rokoch prehovoril o ROZCHODE so Shakirou: KLAMALA!
Opitý vodič spôsobil v pondelok nehodu na R1 v smere od Trnavy do Nitry
Foto
Nenormálne: Opitý vodič spôsobil nehodu na R1! FOTO hovorí za všetko
Kurilovská vraví, že cíti pocit obrovskej skrivodlivosti.
Kontroverzné razie v bratislavských podnikoch: Kurilovská a Kiss reagujú! TAKTO to bolo
Záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie.
Krajina zvažuje vyslanie VOJENSKÉHO personálu na Ukrajinu: Ak sa ukáže, že...
(ilustračná foto)
Odborník varuje! To, čo môže nastať na Slovensku budúci rok, neznie vôbec dobre
(ilustračné foto)
Už zatvorili školy a očakávajú skazu: Do krajiny sa rúti obávaná Dana!
Šmahel sa do chomúta znova neženie.
Moderátor Martin Šmahel: Svadbu stále ODKLADÁ! Problém s PENIAZMI?
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Aktualizované
Kotlár: Nemám dôveru v ministerstvo vnútra! Ak vláda neprijme uznesenie, tak...