Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2022 09:00 | Správy | Politika
Video

Lengvarský pre Nový Čas: Ako to bude fungovať po výpovediach a na čo sa máme pripraviť?

Na riešenie má len tri týždne. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (53) sa snaží dohodnúť s 2 100 lekármi, ktorí podali výpovede, aby zostali liečiť pacientov v nemocniciach.

Slovenské nemocnice majú aj málo sestier. Navýšili ste im platy aj podľa toho, akú majú prax. Máte informácie o tom, že by sa chystali ísť do nejakej nátlakovej akcie ako lekári?

- Čo sa týka platov, tak tam nikdy nemôžeme považovať tú otázku za vyriešenú. Aj pre ne pritom platí každoročná valorizácia, ale pokiaľ sa nájdu v rozpočte peniaze pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, tak budem rád. V niektorých nemocniciach tiež sestry odmietli nastúpiť do služieb, boli vyčerpané, ale napokon to tie manažmenty zvládli.

Keď sa schvaľovala reforma nemocníc v parlamente, tak ste hovorili, že dáte k dispozícii rozpis nemocníc do kategórii po komunálnych voľbách. Kedy tomu tak bude?

- V decembri bude zverejnený. V rámci kreovania povinných a doplnkových programov sa ľudia z nemocníc stretávali a vypracovávali to, čo by mali spĺňať a teraz v priebehu novembra prebiehajú stretnutia so zástupcami nemocníc po jednotlivých regiónoch. Prvá sieť bude vydaná v rámci úrovni nemocníc, ale každá môže mať aj doplnkové programy. O nich sa budeme baviť do marca budúceho roka. Nemocnice, ktoré budú zaradené v sieti na nejakej úrovni majú ďalší rok na to, aby sa pripravili na doplnkové programy. Definitívna sieť bude vydaná takto o rok a tá bude platiť od roku 2024.

COVID-19 už Slovensko veľmi nerieši. Máte prepočty, koľko vakcín máte na skladoch a čo sa s nimi bude robiť?

- Na sklade máme viac ako 3 milióny. Treba si uvedomiť, že zmluva s Európskou komisiou hovorila o tom, že v tomto roku a v budúcom roku dostaneme 5,5 milióna vakcín. Bolo to po dohode s európskymi krajinami a vychádzalo sa z predikcií od počtu obyvateľov. Skončilo to tak, že vo všetkých krajinách sú veľké prebytky. Prvý tlak, ktorý sme vyvíjali na Európsku komisiu, bol v tom, aby nám chodili adaptované vakcíny na omikron. To sa podarilo a teraz sa bavíme o roku 2023, kde je tlak zo všetkých krajín EÚ, aby sa zmluva predĺžila alebo zmenila tak, aby tie prebytky neboli také obrovské. Vakcín je na trhu dostatok a je problém aj s ich darovaním. Veľkú väčšinu vakcín sme však preplatili z eurofondov, takže Slovensko ten nákup vakcín veľa zatiaľ nestál.

Nepodarilo sa teda zatiaľ utlmiť ten príchod vakcín na Slovensko?

- My na to tlačíme, ale je to rozhodnutie 27 krajín EÚ a tam nedošlo zatiaľ k zhode. Snažíme sa, aby 5 miliónov vakcín na budúci rok bolo rozložených do viacerých rokov. Asi ani omikron nie je poslednou verziou, ktorá je, a vyvíjajú sa aj spoločné vakcíny na covid a chrípku, takže aby sme mali najmodernejšie vakcíny.

Koľko ich teda skončí v spaľovni?

- To sa nedá povedať. Vakcíny sú nové a sú v skladoch, kde sa testuje ich stabilita. Pokiaľ sú tie vakcíny stabilné, tak firmy predlžujú exspiráciu. Zatiaľ bolo zlikvidovaných pár tisíc vakcín, lebo neboli použité. Všetky, ktoré máme v sklade sú ešte v dobe exspirácie a je vysoká pravdepodobnosť, že bude predĺžená. Raz však exspirujú a vakcíny na pôvodnú verziu covidu asi už nikomu nebudeme môcť predať, takže je možnosť, že za nejakých pár mesiacov, rok, dva budú musieť byť zlikvidovaná.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na miesto priletel záchranársky vrtuľník, žiaľ, zbytočne.
Tragická SMRŤ robotníka († 36) vo výkope: Vyhrabávali ho takmer HODINU! Smutné priznanie hasiča
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave