Problémom je, že takzvané PFAS pôsobia v ľudskom tele zhubne. Narúšajú hormonálny systém, poškodzujú vývoj detí a môžu vyvolať aj niektoré typy rakoviny. Podľa austrálskych vedcov pritom môže byť škrabnutie na teflónovej panvici zdrojom úniku PFAS. Z takej „ranky“ na povrchu panvice či hrnca sa uvoľnia pri jedinom varení milióny častíc PFAS.
Austrálski vedci používali svetelné vlny na meranie množstva mikroskopických častíc a zistili, že jediná prasklina na teflónom potiahnutej panvici uvoľnila do pokrmu ohromné množstvo PFAS. Jeden päťcentimetrový škrabanec na teflónovej panvici uvoľnil do jedla až 2,3 milióna mikročastíc.
„Vzhľadom na to, že PFAS sú veľkým zdravotným problémom, môžu tieto teflónové mikročastice v našich pokrmoch predstavovať veľkú hrozbu, takže treba dôsledne skúmať kvalitu teflónu,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Cheng Fang z University of Newcastle v Austrálii.