Vlastnícke vzťahy, výška miezd, cenotvorba potravín, spotrebného tovaru, nehnuteľností - v trhovom hospodárstve všetko funguje inak. Ako dlho sme museli pracovať na niektoré výrobky vtedy a ako dlho to trvá dnes?
Zdá sa vám, že po novembri 1989 všetko zdraželo? Z hľadiska cien to je určite tak, ale rovnako záleží na výške príjmov. A v tomto porovnaní je súčasnosť predsa len o čosi priaznivejšia. Analytička WOOD & Company Eva Sadovská porovnala priemerné nominálne mzdy a ceny niektorých produktov v roku 1989 a dnes. Výsledkom je zistenie, koľko času sme museli na ten-ktorý tovar odpracovať pred 33 rokmi a koľko v súčasnosti.
Súčasnosť komplikuje inflácia
„Na nákup mnohých potravín nám dnes stačí odpracovať v priemere kratší čas,“ tvrdí autorka analýzy. Bravčové karé, kurča, salámu, vajcia, kilo jabĺk, cukor a čokoládu si dnes môžeme dovoliť skôr ako v minulosti. No napríklad čerstvé maslo a syr si však pomaly vyžadujú toľko práce ako v minulosti a chlieb dokonca o čosi viac.