Najviac energie míňa zohrievanie a chladenie
Radovan Potočár, Odpady-Energie-Voda-portal.sk
- Úspory energie sa dajú dosiahnuť využívaním spotrebičov na maximum, napríklad dôsledným napĺňaním práčky bielizňou alebo umývačky riadom. To vo výsledku zníži počet ich prevádzkových hodín, keďže spotrebič bude potrebné zapnúť menej často. Úsporu prinesie tiež zníženie tepoty pri praní bielizne a umývaní riadu, alebo zvýšenie teploty v chladničke a mrazničke. V prípade mrazničky sa tiež oplatí odstraňovať námrazu.
Dodržiavať teplotné zóny sa vyplatí
Matej Veverka, energetický konzultant, Slovenská inovačná a energetická agentúra
- Moderné chladničky majú pre jednotlivé druhy potravín odporúčané zóny s optimálnou teplotou. Od 0 °C v častiach určených na skladovanie mäsa po teplotu okolo +12 °C vhodnú na uskladňovanie nápojov. V prípade chladničky bez zonácie, na normálnu prevádzku postačuje teplota +5 °C. Zníženie vnútornej teploty o 2 °C znamená zvýšenie spotreby elektriny asi o 14 %. Optimálna teplota v mrazničke je -18 °C.Drobnými zmenami sa dá ušetriť veľa peňazí.