Kulinárske postupy krajín arabského polostrova majú stále viac priaznivcov aj v iných kútoch sveta. A futbalové MS ich popularite ešte výdatne pomôžu. Z unikátnych jedál, ktoré má táto kuchyňa v ponuke, sme vybrali dve, v ktorých nájdete tú najlepšiu zmes korenín a byliniek typických pre tento kút sveta.
Laham nashif (čítaj laham našif)
Dalo by sa povedať, že je to jahňací guláš. Je hustejší a iskru kúskom jahňaciny dodávajú rôzne koreniny typické pre orientálnu kuchyňu. Zvyčajne sa varí ako večerné jedlo, no je tiež obľúbený na piknik.
Potrebujeme:
- ½ lyžice Bezaru (zmiešané korenie, dostupné aj u nás)
- ¼ ČL mletého kardamómu
- 10 gramov mletého čierneho korenia
- 3 celé klinčeky
- 2 ČL oleja
- 600 g vykosteného jahňacieho mäsa
- pol zväzku čerstvého koriandra
- 2 paradajky
- 100 g nakrájanej cibule
- soľ podľa chuti
- malé množstvo vody
- 1 PL paradajkovej pasty
- pol ČL mletej kurkumy
Postup:
- Mäso varíme v stredne veľkom hrnci domäkka. Malo by na to stačiť 45 minút (teda jeden futbalový polčas). Mäso scedíme a odložíme bokom. Na troche oleja opražíme cibuľu dohneda, pridáme všetky koreniny okrem čierneho korenia a soli. Neustále miešame. Spojíme s mäsom a pokračujeme v smažení, kým neabsorbuje všetky tekutiny. Ak jedlo ešte nie je mäkké, pridáme vodu a pokračujeme v miešaní. Keď je všetko mäkké, pridáme čierne korenie a soľ a neustále miešame. Podávame v keramickej miske s arabským chlebom. V niektorých domácnostiach zvyknú k jedlu podávať aj ryžu.
Otvoriť galériu
Laham nashif
Zdroj: istock