Lievance z maslovej tekvice
Na 8-10 lievancov potrebujeme:
- 300 g strúhanej maslovej tekvice
- 1 hruška alebo jablko
- 1-2 vajíčka
- 70 g mletých ovsených vločiek
- 70 g vločiek ponecháme vcelku
- vanilka
- škorica
- 1/2 citrónu alebo limetky
- kokosový tuk na smaženie
Tip: Kto má rád exotické chute, môže pridať kardamón a mletý muškátový oriešok.
Postup:
Maslovú tekvicu nastrúhame v jednej miske a v druhej nami zvolené ovocie (jablko alebo hruška), prípadne oboje. Ovocie necháme odstáť, aby pustilo nadbytočnú šťavu, ktorú potom jemne zlejeme preč.
Následne všetko spolu zmiešame a podľa konzistencie cesta pridáme 1 alebo 2 vajíčka. Všetky čerstvé suroviny pracujú trochu inak a púšťajú viac alebo menej šťavy, preto množstvo je potrebné množstvo vajíčok upraviť individuálne, podľa potreby. Vločky tiež pridávajte postupne. Odporúčam si zo zmesi odobrať jednu placku a skúsiť ju spraviť na panvici, aby ste videli, či vám pekne drží formu, alebo treba ešte spevniť zmes vajíčkom, príp. zahustiť vločkami.